tisdag 6 januari 2015

Gud älskade så mycket att han utgav sin enfödde Son

Gud älskade så att han gav. Han gav inte resten av sitt överflöd, han gav inte en ko tusen mil bort, han gav inte det han tjänat ut. Han utgav sin enfödde Son.

Vi tänker mest på Sonens lidande. Men tänker vi på Faderns lidande kärlek? Han såg på när hopen misshandlade honom, den ende Sonen, när de hånade och slog honom, när de pinade och dödade honom. Han kunde när som helst ha stoppat det. Men han utgav sin enfödde Son, för att han älskade – dig och mig.

Historiens största händelse sker när Gud Fadern utger sin enfödde Son, Herren Jesus Kristus till att vara offer för mänsklighetens synd, till att som en ställföreträdare betala lösepenningen för vår skuld med sitt eget blod.

Den som jobbar med ekonomi vet att man bokför inkomster och utgifter i spalter med debit och kredit. Ibland kan man komma på minus i bokföringen. Tänk när Gud öppnar sin stora bok med bokföring över våra liv. Skulle du och jag vilja se in i den. Nej, svarar någon.

Jo, det kanske du inte skulle vara rädd att göra, säger jag, om du betänker vad som händer med den bokföringen i dagens text. Så tittar vi i spalten på utgifter och så ser vi det enorma underskottet. Det du och jag gjort, tänk och sagt mot Gud och medmänniskan ger oss ingen annan lön än den eviga förtappelsen. Men låt oss inte springa iväg nu. Du och jag kunde inte förändra det kontot. Men så tar Gud sin penna och så skriver han över hela skulden på sin Son. Du, min egen Son, får betala det, genom att leva det liv människan inte levde och dö den död de alla förtjänade. Vilken lättnad, vilken glädje, skuldfria. Men det är inte klart än. Se också hur Gud Fadern ser på Sonens pluskonto. Hur Gud Fadern överför Jesus Kristi rättfärdighet till oss. Han räknar den oss till godo.

Står det så i Bibeln? Javisst.


Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknade inte människorna deras överträdelser”. (2Kor. 5:19) Det står att Gud ”förklarar den ogudaktige rättfärdig” (Rom. 4:5)

Detta ger Gud människan för att han älskar henne. Han ger gåvan genom att utge sin enfödde Son.

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar