onsdag 20 maj 2015

Med lättat hjärta under svåra år

 Fikonträdet blomstrar inte mer, och vinstocken ger ingen skörd.Olivträdets frukt slår fel, och fälten ger ingen föda. Fåren rycks bort ur fållorna, och ingen boskap finns i stallen. Men jag vill jubla i HERREN och glädja mig i min frälsnings Gud. Hab. 3:17-18

"God morgon" sa mannen när han passerade en främling på trottoaren. Överraskande nog vände sig främlingen om och sa: "Jag har aldrig upplevt någon dålig morgon". Mannen svarade då: "Hoppas att du alltid får ha sådan tur." "Jag har faktiskt aldrig haft otur" sa främlingen. "Då hoppas jag att du alltid får vara lika lycklig" sa mannen. På det svarade främlingen: "Jag har aldrig varit olycklig".Det finns antagligen få människor här i världen som skulle svara på samma sätt som den mannen gjorde – och troligtvis ännu färre som skulle tro att denna man talade sanning. Profeten Habakkuk däremot ser ut att vara väldigt upprymd i vår andaktstext idag. Och han menar det han säger för att han vet att han är i Herrens omsorg och att Herren har en mening med allt.


 I denna bön har inte Habakkuk problem med att säga att oavsett vad som sker kommer han att glädja sig i Herren. Den situation som Habakkuk beskriver här är kanske den värsta folket på den gammaltestamentliga tiden kunde drömma om att hamna i. Det var nästan omöjligt att överleva utan fikon, druvor, oliver, korn och husdjur – det var ju detta de levde av. Det var sådana situationer folk fruktade när det blev torka. Bortsett från att bli tagna till fånga och dö i fiendens händer, kunde de inte tänka sig något värre än precis något sådant. Även om Habakkuk skulle hamna i ett sådant tillstånd säger han att han ändå skulle glädja sig i Herren. Varför? Paulus ord i Romarbrevet kap. 8 ger oss svaret på detta: "Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss?" När Gud står vid vår sida blir det alltid råd. Vi kan vara upprörda ,
ja det kan se helt hopplöst ut, men han som älskade oss så högt att han sände sin Son för att dö för våra synder, kommer att ha omsorg om oss och allt vi behöver.

Kanske kommer vi aldrig att hamna i en så svår situation som den Habakkuk beskriver men någon gång är det ont om pengar och kanske finns det ingen mat att sätta på bordet. Även i sådana ögonblick kan vi glädja oss i Herren, vår Frälsare, som har förlåtit oss allt och gett oss ett evigt liv i himmelen. Ingen kan någonsin ta detta från oss och när vi äger det, äger vi allt – också en försäkran om att han vill ta hand om oss på ett sätt som är mer än gott nog medan vi befinner oss här på jorden.

Himmelske Far, du har tagit dig an vårt allra största behov –nämligen behovet av förlåtelse och frälsning i Jesus, vår Frälsare.Styrk oss och överbevisa oss om att du vill ta dig an alla våra andra behov också. Hjälp oss att vara glada under alla slags förhållanden. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar