tisdag 26 maj 2015

Guds Ord - en källa till glädje

"utan har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt." Ps 1:2

Bibeln uppenbarar två stora läror för oss. Den ena är lagen och den andra evangeliet. Lagen är alltid lag och evangeliet är alltid evangelium. Dessa två ska aldrig blandas samman och inte heller förväxlas. Likväl bör vi vara klara över att Bibeln använder uttrycket "Herrens undervisning" inte bara för att beskriva läran om lagen, utan i en bredare betydelse för att peka på bägge lärorna, det vill säga hela Guds Ord. 


Det är vad Herrens undervisning i psalmen ovanför refererar till. Guds Ord är den enda grunden till sann glädje här i världen, och det får människor erfara när de finner glädje i Guds Ord. 

Vad är då grunden till att människor ändå så sällan söker glädje och lycka just i detta Herrens Ord medan vi ännu lever i tåredalen? Varför sökte t.ex. den förlorade sonen lyckan i att slösa bort arvet i ett land långt borta, där han kunde leva obemärkt utan Ordets påverkan. Varför sökte han glädje i ett vilt liv bland horor? 

Sökandet efter lycka medförde att han till slut hamnade som vakt åt grisarna. Varför är det så att Bibeln, Herrens undervisning, också bland kristna mer och mer är på väg att bli en låst bok? Varför begränsar många sin läsning till att bara gälla världsliga romaner och tidningar? Det kan hända att denna litteratur är god, men för dessa människor kan det gå månader utan att de en enda gång öppnar Herrens undervisning. 

Det finns en orsak till detta. Bibelläsning är något vi inte har lust till av naturen. Människohjärtat är ont av naturen och
lever i fiendskap med Gud. Därför reagerar människohjärtat på samma sätt också mot Guds Ord och finner ingen lust och glädje i det. På detta sätt förhindrar synden i oss att ta del av denna glädje. 

Gud kallar på oss så milt för att övertala oss till att vända oss till hans Ord och ha vår glädjekälla där. Han påminner oss om att hans Ord kan ge oss visshet om frälsning. Det ger oss Kristi rättfärdighet, täcker över våra synder och fyller oss med en innerlig glädje. Det ger oss en underbar kunskap som gör oss mycket gladare än om vi skulle få dyrbara gåvor. Hans Ord är sötare än honung. Detta vill Gud säga oss är: "Syndare kom och ta för dig av denna skatt ofta. Ta dig ett stycke av denna goda honungskaka och ät. Låt själen din få glädje sig i mitt Ord. Det vill jag ge dig för tid och evighet

Himmelske Far! Lär mig att älska ditt heliga Ord och möta min Frälsare här. Amen.

1 kommentar:

  1. Man kan leda en häst till vatten men man kan aldrig få den till att dricka

    SvaraRadera