torsdag 30 april 2015

Det enkla evangeliet

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Joh. 3:16

Det enklaste är ofta det bästa heter det i reklamen. Några av de finaste och bästa sanningarna i vår kristna tro är uttryckta med ord som är så enkla att till och med ett barn kan förstå dem. Det kända och kära verserna som är utgångspunkt för denna andakt är ett klassiskt exempel på detta.

Dessa verser berättar för oss att Gud, den helige och rättfärdige Herren över all skapelse, älskade världen. Lägg märke till ordet "älskade". Det står inte "gillade", för hur kan Gud gilla en syndig, nedsmutsad och stinkande värld? Men han älskade den. Han älskade alla de fattiga, eländiga syndarna i världen. Han älskade dem så högt att han gav sin ende och enfödde Son. Han gav honom till världen för att

han skulle bli född, leva, lida, dö och stå upp igen för att världen skulle bli frälst. Han gav honom till världen för att han skulle betala helt och fullt för alla synder, för att den som tror på honom – och här kan var och en skriva in sitt eget namn –inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Detta är det enkla, men samtidigt den bästa sanning som någonsin är uttalad. 

Men fast evangeliet är enkelt, är det likväl så svårt att begripa för den naturliga människan. För det mänskliga förnuftet verkar det fullständigt fel att Gud ska offra sin Son för att frälsa syndare, så att brottslingar och horor som omvänder sig och tror på honom inte skall gå förlorade, medan respektabla människor som försöker göra så gott de kan och leva så fint de klarar, blir fördömda eftersom de inte tror. Människor stöter sig på detta att frälsningen helt och fullt är Guds nåd, inte människors gärningar eller fromhet.

Men i detta evangeliets anstöt ligger också den största härlighet. Evangeliet kräver inte; det bara ger. Det kräver inte att vi måste möta Gud på halva vägen, men försäkrar oss om att han gick hela vägen för oss. Det ger evigt liv till små barn som ännu inte kan göra goda gärningar, och till gamla syndare som har brutit Guds lag om och om igen. Det frälsar förskingrare som Sackeus och skökor som Rahab, och genom den Helige Andes gärning blir människor omvända och troende helgon. Det ger förbrytaren på korset det säkra hoppet om himlen och det ger dig och mig, oavsett hur syndiga vi än är, samma hopp, och fyller oss med glädje och frid.

Detta är evangeliet – det enklaste, men samtidigt det bästa. Detta är själva kärnan i kristendomen. Låt oss aldrig bli trötta av att höra det, men glädja oss över det varje dag och dela det ivrigt med andra människor.

Herre, du har uppenbarat din obegripliga nåd i det enkla evangeliet. Hjälp oss att glädja oss över det med en enkel och barnslig tro. Amen.

8 kommentarer:

 1. Ja, tack käre Jesus för allt som du gjort, gör och kommer att göra.

  Tack för din uppmuntrande text Stefan.
  Gud välsigne dej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror pa logner, omvand dig medan du har chansen!

   Radera
  2. Har du synd i ditt liv sa kommer du att hamna i helvetet!

   Du ar inte fralst om du lever i och praktiserar synd.

   Radera
 2. Sa manga som ar okunniga inom skriften nufortiden, nar skall detta fa ett slut?

  SvaraRadera
 3. Ditt syndiga liv, Stefan, leder dig raka vagen till helvetet

  SvaraRadera
 4. Problemet ar att du inte har omvant dig, jag vantar pa att du skall forandra dina laror och att jag far se pa din frukt att du foljer Jesus i lara och liv

  SvaraRadera
 5. Paulus var inte Lutheran och det skall inte vi vara heller om vi skall frukta Gud och halla hans bud. Luther alskade uppenbarligen inte Jesus. Du ar mer villig att folja en syndare an att folja Gud.

  SvaraRadera
 6. Acts 2:40

  And with many other words did he testify and exhort, saying, Save yourselves from this untoward generation.

  SvaraRadera