måndag 27 april 2015

Adam och Kristus

Dock är det inte med nåden som med syndafallet. Ty om de många har dött genom en endas fall, så har ännu mycket mer Guds nåd och gåva överflödat till de många genom en enda människas nåd, Jesu Kristi nåd. Rom. 5:15

    I Romarbrevet 5 jämför aposteln Paulus Adam med Kristus. Adam syndade, Kristus levde ett syndfritt liv. Adams synd ledde till död, Kristus lydnad ledde till rättfärdiggörelse. Om vi inte ser grundligt på Paulus ord kan vi få det intrycket att det handlar om en jämbördig jämförelse. Men det är inte. Paulus skriver: "Men det är annorlunda med Guds nådegåva än med Adams fall. På grund av den enas fall måste många människor dö. Men Guds nåd är oändligt mycket större. Den är en gåva, och den ges till många på grund av en enda människa, Jesu Kristi nåd. "

    Den nu framlidne professor Siegbert Becker skrev en kommentar till dessa verser. "Det finns en verklig likhet mellan Adam och Kristus men det finns också en enorm skillnad. Om Kristus hade kommit till världen bara för att gottgöra det Adam hade ödelagt, skulle han ta bort Adams synder, men alla våra synder skulle fortsätta existera. Kristus

förlåter emellertid också alla andras synder inklusive Adam synder. Om Kristus hade gjort upp för precis det som Adam ödelade då han syndade, skulle han bara ha fört oss till den nivå som Adam var på innan han syndade. Då skulle Gud ha sagt till oss. 'Nu ska vi se om de kan vara lydiga och motstå djävulens frestelser' Men Jesus för oss inte bara upp på den nivån. Han för oss upp på en nivå där vi har evigt liv trots att vi inte klarar att hålla Guds bud fullkomligt."

    Kristus, den andre Adam, kom för att uträtta något mycket mer än det den förste Adam uträttat. Kristus gjorde det Adam skulle ha gjort - han sa nej till synden och Satan, inte bara för Adam, men också för dig och mig. Därför har du och jag det Gud alltid har förväntat sig av oss - liv, liv i honom med honom och för honom. Vi har det. Det är vårt. En man önskade en gång att trösta en vän som gick igenom svåra tider i livet. "Hur har du det" frågade han. Vännen såg på honom och log: "Gud har välsignat oss med mer än jag förtjänat" Ja, synden har gett oss många problem och sorger i livet, men Gud har gett oss mer - mycket mer. Han har gett oss förlåtelse och liv.


Käre Jesus, jag tackar dig för de stora ting du har gjort för mig. Amen.

3 kommentarer:

 1. Ar det inte dags att omvanda sig fran dessa villolaror och sluta synda emot Guds ord? Du kommer inte in i Guds rike som en syndare. Borja forsta at dina garningar spelar roll och att du har en friu vilja att lyda Gud och inte. Du valjer dock att alska synd mer an Gud genom ditt hyckleri och genom dina logner.

  Borja omvanda dig, frukta Gud och hall hans bud och las din Bibel, idiot!

  SvaraRadera
 2. Vakna upp innan det ar forsent, syndare! Du ar varken fralst eller fodd pa nyt, lognare och fortalare!

  SvaraRadera
 3. Gud har inte gett dig liv syndare. Du har sagt nej till livet, eftersom att du valjer att synda istallet for att lyda Jesus!

  SvaraRadera