fredag 10 april 2015

Den större gåvan

Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni skall äta eller dricka, inte heller för er kropp, vad ni skall klä er med. Är inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna? (Matt 6:25)

Vilken gåva är störst: ett diamanthalsband eller den fina asken det ligger i? Vilket är värt mest: Femrumsvillan eller färgen den är målad med? Vilken sak har högst pris: Rolexklockan eller batteriet som får den att gå? Svaret är givet i alla dessa tre fall. Vi har vanligen inte några större problem med att avgöra vilken sak som har högst värde.
I dagens text gör Jesus en liknande jämförelse mellan Guds gåvor liv och kropp och hans gåvor mat och kläder. Vilka är störst? Naturligtvis är det mänskliga livet mer värt än kolhydrater. Och den mänskliga kroppen är värd mer än skjortan och byxorna som vi har på oss.

Eftersom Gud Allsmäktig har förmågan att skapa mänskligt liv är det självklart att han också har förmågan att förse oss med vad vi behöver för att uppehålla mänskligt liv. Om han kan skapa människokroppen kan han också klä den.

Vad innebär detta för våra liv idag? Det betyder att vi inte behöver oroa oss för det yttre i livet. Om Gud kan ge och ger de större gåvorna (livet och kroppen) så kan och vill han också ge de ringare gåvorna (mat och kläder).

Och ändå förlorar vi ibland detta ur sikte, eller hur? Precis som ett litet barn som ägnar mer uppmärksamhet åt

omslagspappret än åt själva presenten, så frestas vi att ägna mer uppmärksamhet åt vad som täcker våra kroppar än åt vilka underbara kroppar vi har. I stunder av svaghet oroar vi oss. Vi är missnöjda. Vi klagar över det vi inte har i stället för att sätta värde på det vi har.

Jesu råd till oss är detta: sätt värde på de större gåvor som Gud har gett. Han har redan gett oss fysiskt liv. Denna större gåva vill han bevara genom att också ge oss de mindre gåvor som vi behöver här i livet. Kung David bekände just detta när han skrev: "Allas ögon väntar på dig, och du ger dem deras mat i rätt tid. Du öppnar din hand och mättar allt levande med nåd" (Ps 145:15,16). Som mottagare av Guds gåvor, både stora och små, har vi skäl att lita på Gud inte bara som vår Skapare utan också som den som uppehåller oss.

Himmelske Fader, tack för livets gåva. Hjälp oss att tacka, ära och tjäna dig. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar