torsdag 14 juni 2012

Vad kännetecknar en falsk profet?


Hur kan man veta vem som är en sann profet eller lärare och vem som är en falsk profet eller lärare? Finns det några kriterier eller kännetecken?

Det här är jätteviktiga frågor, att vi får veta Bibelns kännetecken på en falsk eller sann profet eller lärare.  Eftersom det finns så många missförstånd kring detta ska vi idag försöka reda ut frågan. För problemet är att vissa har ställt upp egna kriterier för hur man urskiljer en sann eller falsk lärare.

1.En del säger t.ex. ”Jag litar på den där mannen säger för att han tror verkligen på vad han säger. Han talar med en sådan övertygelse!”  Det är bra att tala med övertygelse, men det är inget kännetecken för att det man säger är sant. 

2.Andra säger: ”Den där predikanten kan man lita på, för han talar verkligen från hjärtat. Det han säger har han upplevt.” Och andra säger:   

3. ”han är verkligen en kärleksfull person och han menar att han tjänar rättfärdigheten. Det bara lyser av gudaktighet och fromhet ur hans ögon.” Allt detta är bra, men han kan lika gärna vara en falsk lärare.  För falsk betyder inte att man är elak eller ond, det betyder att man förmedlar ett felaktigt budskap. 

4.Sen har vi de som säger. ”Den predikanten gör verkligen så att vi mår bra, vi får höra precis det vi vill höra. Aldrig att någon blir stött eller irriterad på hans förkunnelse. Aldrig att någon blir bedrövad när han predikar. Han säger sådant vi tycker om att höra. ” Nej, det är inte heller kännetecken på en rätt lärare.

5.Har vi hört den här då? ”Varför skulle han vara fel ute? Han har ju sagt många bibliska saker förut, varför skulle han säga något som är fel nu? Han har i många år lärt oss från Bibeln bra saker, han kan väl omöjligt säga något fel nu? Han kommer ju från vår krets, han är betrodd här, i vår kyrka och har betytt så mycket för oss” Nej, nej. Det räcker inte för att man ska förklaras som en rätt lärare.


Hesekiel skriver: ” HERRENS ord kom till mig. Han sade: "Du människobarn, profetera mot Israels profeter som profeterar. Säg till dem som profeterar efter sitt eget hjärta: Hör HERRENS ord!  Så säger Herren, HERREN: Ve över de dåraktiga profeter som följer sin egen ande utan att ha skådat någonting!” (Hesekiel 13:2)

I Israel fanns det alltså på Hesekiels tid människor som profeterade efter sitt eget hjärta. Vi ska inte föreställa oss att dessa människor inte vara djupt fromma och allvarliga människor. De menade sig företräda Gud och ville förmedla hans vilja. 

De gjorde som vissa uppmanar människor idag, att lyssna inåt, för att på så sätt kunna höra Guds röst. Men någonstans längs vägen blandade de ihop sina egna tankar med det som skulle vara Guds röst. I oss finns en inre röst som är vårt eget jag. För de flesta är det inga problem med att skilja sina egna tankar ifrån något som skulle komma utifrån, men om man lyssnar och lyssnar, så kan det som är det egna jaget, till slut te sig som en annan persons röst. Till en början kanske man är osäker, men om det skapas förväntningar så kan man till slut börja tala om denna inre röst som Guds röst.  

Dessa falska profeter profeterar ”efter sitt eget hjärta”(v.2) står det, de” följer sin egen ande utan att ha skådat någonting!” (v.3).

När Guds profeter i GT fick sitt budskap så var det som om en film spelades upp för dem. Vi läser om hur profeterna skådade. Gud visade för dem, hur det var ställt med folket och han visade vad som skulle hända i framtiden. Han gav sitt Ord direkt till dem, lade det i deras mun. 

Men de falska profeterna kallade det som de hade i sitt hjärta , i sitt inre för Guds Ord. De såg saker, och hörde saker, men det var inte från Gud.

Gud säger om dessa genom profeten Jeremia: ”Sina egna hjärtans syner talar de, inte vad som kommer från HERRENS mun” (Jer. 23: 16) 

Det hjälper alltså inte att en profet eller lärare framträder som ovanligt begåvad och klok, om budskapet inte är Herrens Ord, så är det en falsk profet. Det hjälper inte att de falska profeterna framstår som ovanligt ivriga och hängivna. Också den ivern vittnar Jeremia om: 

Jag har hört vad profeterna säger, de som profeterar lögn i mitt namn. De säger: "Jag har haft en dröm, jag har haft en dröm." Hur länge? Vad finns det i hjärtat hos profeterna, lögnprofeterna, de som profeterar sina egna hjärtans svek?” (Jer. 23: 25, 26)

4 kommentarer:

  1. Detta är en bra belysning av frågan om falska profeter.

    Varför vill människor framställa sig själva som "profeter"? Var det någon enda av bibelns (sanna) profeter som inte fick lida för sanningens skull?

    Lidanden är inte ett kännetecken på en sann profet. Men knappast är ju popularitet det heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sök sanningen i Bibeln! Jesus,vår Herre sade: "Studera i Skrifterna"!

      Radera
    2. Ja, Marina, i Skriften finns sanningen

      Radera