tisdag 12 juni 2012

Orsaken till kristenhetens splittring


”HERRENS ord kom till mig. Han sade: 2"Du människobarn, profetera mot Israels profeter som profeterar. Säg till dem som profeterar efter sitt eget hjärta: Hör HERRENS ord! 3 Så säger Herren, HERREN: Ve över de dåraktiga profeter som följer sin egen ande utan att ha skådat någonting! 4 Som rävar på öde platser är dina profeter, Israel. 5 Ni har inte trätt fram i rämnorna och byggt upp muren omkring Israels hus, så att det kan bestå i striden på HERRENS dag. 6 De har skådat lögn och falska spådomar. De säger: "Så säger HERREN". Men HERREN har inte sänt dem, och ändå hoppas de att deras ord skall gå i uppfyllelse. 7 Var det inte falska syner ni skådade och lögnaktiga spådomar ni uttalade när ni sade: "Så säger HERREN", fastän jag inte hade talat något sådant? 8  Därför säger Herren, HERREN så: Eftersom ni talar falskhet och skådar lögn, är jag emot er, säger Herren, HERREN. 9 Min hand skall drabba profeterna, som skådar falskhet och spår lögn. De skall inte få plats i mitt folks församling och inte tas upp i förteckningen över Israels hus och till Israels land skall de inte komma. Ni skall då inse att jag är Herren, HERREN. 10 Just därför att de leder mitt folk vilse när de säger: "Allt står väl till", trots att allt inte står väl till, och eftersom de, när någon bygger en mur, bestryker den med vit kalk, 11 därför skall du säga till dessa vitkalkare att muren skall falla. Ett slagregn skall komma, och ni hagelstenar, ni skall falla, ja, en stormvind skall bryta lös! 12 Och se, när muren har fallit, skall man då inte säga till er: Var är nu vitkalkningen som ni strök på?” ( Hesekiel 13: 1-12)

Så står pastorn vid predikstolen återigen och predikar, och på över tusentals andra ställen står andra präster, pastorer och predikanter och predikar. Det kan väl på ett sätt låta trösterikt och glädjande. Att så många sprider kristendomen.

Men alla predikar inte alla samma sak. Det är olika sorters budskap. Inte bara för att man har olika personlighet, olika texter och olika predikostil. 

Från olika kyrkor ljuder olika budskap för att man har olika bibelsyn, vissa tror att alla Bibelns ord är inspirerade av Gud, andra tror att bara själva andemeningen är givet av Gud. Det är också olika budskap, somliga menar att budskapet handlar om att vi ska skapa en rättvis värld, andra att vi ska leva fullödiga liv i överflöd och andra att Gud offrat sin Son att dö en kvalfull dö på korset för att sona synd och friköpa från skuld. 

Varför är det så? Att det finns så många olika kristna kyrkor och så många olika budskap? 

Svaret är inte för: för att Bibeln kan tolkas på så många olika sätt, att alla har sin egen sanning, att det som baptisterna lär är sant för dem och det som metodisterna lär är sant för dem. Det är inte sanningen. Det är vad som brukar kallas postmodernism.

Svaret ger oss Gud genom evangelisten Matteus :

 ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar.” (Matt. 7: 15) Aposteln Johannes skriver: ”Mina älskade, tro inte alla andar utan pröva andarna om de kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen.” (1 Joh 4: 1).

Det är anledningen till splittringen idag, att falsk lära sprids i vår värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar