tisdag 5 juni 2012

Lärjungarna är ofullkomliga människor


"De elva lärjungarna begav sig till det berg i Galileen dit Jesus hade befallt dem att gå. Och när de såg honom, tillbad de honom, men andra tvivlade.” (Matt 28: 16, 17)

De hade gjort som han hade sagt, för att de trodde, men ändå fanns det tvivel hos några när de ändå ser honom uppstånden. De både trodde och tvivlade.

Det var just en snygg grupp lärjungar som han nu skulle anförtro det största uppdraget av alla.

Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: "Jag har fått all makt i himlen och på jorden.  Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut." (Matt 28:18-20)

Det är kanske inte en sån här grupp människor man skulle valt, om man vill skapa en rörelse som skulle skaka om och förändra världen. Man kanske skulle valt några som man vet verkligen trodde på det de sysslade med, några framstående modiga ledare, några som redan hade stort inflytande. Inte en grupp bestående av enkla fiskare, tullindrivare, en politisk rebell.

Eller är det kanske det som är storheten i Kristi rike?

Paulus skriver:

”Bröder, se på er egen kallelse. Inte många av er var visa om man ser till det yttre, inte många var mäktiga, inte många av förnäm släkt. Nej, det som för världen var dåraktigt har Gud utvalt för att låta de visa stå där med skam, och det som för världen var svagt har Gud utvalt för att låta det starka stå där med skam.” (1 Kor. 1:26 - 27)

Så om någon säger att det där med att sprida evangelium är för experter, glöm det, om Gud kunde använda lärjungarna så kan han använda dig och mig också.

Det var ofullkomliga. Thomas var en tvivlare, Petrus var en fegis. Uppenbarligen så fanns en del problem kvar rätt länge i lärjungakretsen. Paulus var långt senare tvungen att förmana Petrus för att han hycklade och var rädd för de jude-kristna (Gal 2:11).

Även församlingen idag består av ofullkomliga människor och bristfälliga ledare, av vanligt folk med vanliga brister. Någon har sagt att Gud använder sig av bristfälliga människor för att det är allt han har. Och samtidigt förstår vi då ännu tydligare att kyrkan är ett Guds verk därför att kraften måste komma från honom för att bygga detta tempel, från oss kan den inte komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar