lördag 16 juni 2012

Inte bara för att man är betrodd och omtyckt


Det som ljuder i församlingen måste vara Guds rena och klara ord. Inte människotankar. Guds ord består av lag och evangelium, både ord som varnar och ord som tröstar.

En lärare är inte en rätt lärare bara för att han kommer från oss, är erkänd bland oss och har gott renommé sedan många år tillbaka. 

Aposteln Paulus varnar:

ur er egen krets skall män träda fram och förvränga sanningen för att dra lärjungarna över på sin sida.” (Apg 20: 30)

Därför ska man inte se på vem som predikar utan på vad som predikas.  
Stämmer detta med Bibeln? 

En av kyrkans mest omtyckta lärare var Filip Melanchton. Han var Luthers närmaste vän och skrev fantastiskt fina böcker som vi kan ha glädje av än idag och han är författaren bakom den lutherska kyrkans viktigaste bekännelseskrift: den Augsburgska Bekännelsen. Men t. o. m. Filip lämnade den rena läran för människotankar. Visar detta inte tydligt att vi inte ska lita på människor, utan bara på Guds ord och pröva all förkunnelse med Ordet.

Den viktigaste delen i förkunnelsen är evangeliet. Precis som vi behöver varningarna, så behöver vi också trösten. En rätt profet säger inte att allt är väl, men han säger att Kristus gjort allt väl. Han säger inte att synden inte är ett problem, utan att Kristus sonat våra synder. 

Ja, det är vårt glädjebudskap: att Kristus är försoningen för våra synder.

2 kommentarer: