lördag 16 juni 2012

Sprickor i muren?


Om inte evangelium i Ord och sakrament bygger upp muren, så kommer satan förr eller senare att gå in där. Och han tar hjälp av de falska profeterna och lärarna. 

Som rävar på öde platser är dina profeter, Israel.” (Hesekiel 13: 4), säger Gud genom profeten Hesekiel. 

Man finner ofta rävar i ruinstäder. De bosätter sig gärna under omkullvälta stenblock och livnär sig av vad som blir över efter vargarnas och lejonens byten. De angriper små och skadade djur. De falska profeterna profiterar på människors behov av att få höra några uppmuntrande ord, de lever av trasiga människor:

Allt står väl till, allt står väl till”.

"All you need is love. Gör så gott du kan, mer kräver inte Gud". 

Men ingen tröst utan ånger, ingen förlåtelse utan syndabekännelse, inga plåster innan såren blivit desinficerade och utkramade.

Allt stod inte väl till för Israel. Men Israel såg det inte. Därför måste Guds röst få ljuda. Guds ord måste få lysa upp och visa vad som är fel.

Och därmed kommer vi till svaret på vad som kännetecknar en rätt lärare, en rätt profet. Han kännetecknas av att han förkunnar Guds ord, att det han säger är Bibelns Ord.

Gud säger genom profeten Jesaja:

Till Guds undervisning, till vittnesbördet!" Om de inte talar enligt detta ord finns ingen morgonrodnad för dem.” (Jesaja 8: 20)

Det som ljuder i församlingen måste vara Guds rena och klara ord. Inte människotankar. Guds ord består av lag och evangelium, både ord som varnar och ord som tröstar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar