fredag 8 juni 2012

Gå!


"Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: "Jag har fått all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut." (Matt 28: 18-20)
 
Han säger gå. Vi går dit folk är. Vi ska inte förvänta oss att de kommer till oss. Man kan bygga upp broar, på jobbet, i skolan, i grannskapet i vänkretsen, i släkten. Vi går till dem med budskapet om en Gud som är helig och kärleksfull, med budskapet om en korsfäst Gud, med hälsningen att vara och en som tror blir frälst.

Gå ut, säger han, och gör alla folk till lärjungar. Det är egentligen den enda uppmaningen som finns i texten om man ska följa den grekiska grundtexten. Det som står efter är particip, det är förklaringar hur vi ska utföra befallningen. Gör lärjungar genom att döpa och lära.

Det är genom dopet man blir kristen, ett Guds barn, varken Skriften eller fornkyrkan kände till odöpta kristna. Därför sade man förr att man kristnade någon, när man döpte.

Men om det räckte med att döpa som kunde man kristna världen med brandslang. Det räcker inte. Kristus tillfogar:

och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er.”

Lär dem alltså inte bara några huvuddrag. Lär dem allt vad Kristus lärt. Men är det möjligt? Javisst. Men det fodras att man undervisar grundligt i Bibeln, att man går igenom alla huvudstycken, att man går igenom del för del.

Paulus säger till prästerna i Efesus:

Jag har inte tvekat att predika för er hela Guds vilja och plan.” (Apg. 20:27)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar