torsdag 7 juni 2012

Ett mångkulturell uppdrag!


Kristi uppdrag är mångkulturellt.

Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar!” (Matt 28:19)

Det är något fullkomligt främmande för en judes öron och de elva som Jesus tilltalar är alla kristna judar. De hade hela sin uppväxt fått höra att det judiska folket var särskilt utvalt och att de skulle se till att hålla sig avskilda från alla omgivande hednafolk. Nu säger Jesus något som är totalt tvärtom. Ni ska inte hålla er borta från andra folk, ni ska innesluta dem i er lärjungaskara, ni ska göra alla folk till lärjungar.

Juden förstod att indirekt gällde löftena också hedningarna. Gud hade ju lovat Abraham att alla folk skulle få del av välsignelsen genom hans avkomma, genom Messias. Men här och nu?

Kristus nöjer sig inte med en judisk samling lärjungar, eller europeisk eller asiatisk - "alla folk". Kristus nöjer sig inte med asiater som tillber Buddha, afrikaner som är animister och européer som är ateister.

Ni ska göra dem till mina lärjungar, säger han. "Hurdå?" kanske man kan undra. Svar: ”evangeliet [måste] predikas för alla folk.” säger han i Markus 13:10.

Han vill att alla skall höra hans namn, alla på planeten jorden, alla människor måste får höra att Guds son kommit till jorden för att dö för deras synder och att han uppstått. De måste få höra att man får tro sina synders förlåtelse och bli  Guds barn av nåd allena. Precis som alla änglar tillber honom i himlen, så vill Gud att alla människor skall tillbe honom. Alla blir inte frälsta, men Gud vill att alla ska bli frälsta och han vill att vi ska föra ut budskapet till alla folk. Budskapet att Gud är nådig för Kristi skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar