lördag 2 juni 2012

Hur människor möter budskapet


Guds under markerar Guds milstolpar och handlanden i frälsningshistorien. De var avsedda för att folk skulle hoppa till och förvånas, precis som folket i dagens text:

"De var alla mycket häpna och förvirrade och frågade varandra: "Vad kan detta betyda?"  Men andra sade hånfullt: "De har druckit sig fulla av sött vin." (Apg 2: 12, 13)

Somliga förstod att Gud ingrep här medan andra uttryckte sig hånfullt. De är så förkunnelsen alltid har mötts och alltid kommer att mötas. Om alla tror på vad vi säger, då skall vi vara helt säkra på att vi förkunnar på tok fel. Men om somliga tror och somliga hånar oss, då vet vi att det är Guds Ord vi ger, som fungerar som en plog som delar människor i två läger.

Den första kategorin sade: "Vad kan detta betyda?" 
 
Dessa första har rätt inställning. De såg Guds under. Men ville mer förstå innebörden. Det är inte alltid så lätt att förstå Guds under. Psalmisten säger:

"När jag försökte förstå detta, då tycktes det mig alltför svårt". (Ps. 73:16)

Men Guds utvalda kastar inte bort Guds under därför att det mänskliga förnuftet inte hänger med.

"andra sade hånfullt: "De har druckit sig fulla av sött vin."

Många roar sig med att skoja bort allvaret genom att uttrycka sig hånfullt. Det är kanske en mänsklig reaktion när den gudomliga närvaron liksom krupit sig för nära. Men det obehagliga är att otron distanserar oss från Guds nåd och gör oss hårda för Guds gåva. När Jesus i Matt.8:24 säger till folket kring en likbår: "Flickan är inte död, hon sover!" så står det att de hånskrattade åt honom (Matt.9:24).

Jag ska inte säga : "skrattar bästa som skrattar sist", för det är något fruktansvärt när människor hånar den som kommer till dem med nåd och förlåtelse, och inget alls att skratta åt, utan en fruktansvärd tragedi. Helvetet är fruktansvärd plats.

Men ändå måste Ordet predikas. Anden talar än idag, precis som på pingsten om Guds väldiga gärningar och Simeons ord till jungfru Maria om Jesusbarnet står ännu fast:

"Se, denne är satt till fall och upprättelse" (Luk.2:34)

Därför skall vi precis som apostlarna med ödmjukhet ta emot det glada budskapet om syndernas förlåtelse genom Jesus Kristus och också meddela det vidare till andra människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar