tisdag 12 juni 2012

Se upp för falsk lära


Falsk lära sprids i vår värld.

Men inte bara vi har varit utsatta för sådana prövningar. Också på Bibelns tid hade man problem med falska profeter och lärare.

Profeten Hesekiels tid skrev för 2500 år sedan. Det var problem för att hela folket levde i olydnad inför Gud, de dyrkade till och med andra gudar. Hesekiel varnade folket för att om de fortsatte som de gjort hittills så skulle Gud ta ifrån dem deras land, låta Jerusalem intas av främmande folk och låta dem föras bort i fångenskap. Han talar i sin bok straffdom till folket och i det trettonde kapitlet talar han särskilt straffdom till folkets ledare: profeterna.

De var falska profeter och lärare som ledde folket vilse. De förmedlade inte sanning utan lögn. Samma situation har vi idag. I många sammanhang predikas inte sanning utan lögn. 

Skriften säger:



"Jag uppmanar er, bröder, att ge akt på dem som vållar splittring och kan bli er till fall, i strid mot den lära som ni har fått undervisning i. Vänd er bort från dem.  Ty sådana tjänar inte vår Herre Kristus utan sin egen buk, och med milda ord och vackert tal bedrar de godtrogna människor." (Rom 16:17, 18)

"En villolärare skall du visa ifrån dig, sedan du varnat honom en första och en andra gång" (Tit 3:10) 

3 kommentarer:

  1. är det några specifika osanningar so pågår i dag som du syftar på

    SvaraRadera
  2. Förespråkarna för ekumeniken är det säkert som åsyftas. Den är inte biblisk!

    SvaraRadera
  3. Anders, bloggande sker i en serie. Jag kanske kommer in på specfika saker längre fram. Men det finns väl mycket som är falst t.ex. förnekelse av att Bibeln är ofelbar och sann. Vi kan tänka på Ekmans hyllande av påven i Rom osv osv. Husfrun, ja ekumeniken är ett problem.

    SvaraRadera