söndag 31 mars 2013

Kristus är Gud med oss



Herren talade åter till Ahas och sade: ’Begär ett tecken från HERREN, din Gud. Begär det nerifrån djupet eller uppifrån höjden.’ Men Ahas svarade: ’Jag vill inte begära något, jag vill inte fresta HERREN.’ Då sade Jesaja: ’Lyssna nu, ni av Davids hus: 'Är det inte nog att ni vill trötta ut människor? Vill ni också trötta ut min Gud? Därför skall Herren själv ge er ett tecken: Se jungfrun skall bli havande och föda en son och hon skall ge honom namnet Immanuel.” (Jes. 7:10-14)

Det var ett tecken för hela folket. Man hade ju alltsedan Adam och Eva väntat på den jungfrufödde, Han som Gud kallar Kvinnans Avkomma som skall krossa ormens huvud.  (1 Mos. 3:15).

Profeten säger:
Se, jungfrun skall bli havande och föda en son och hon skall ge honom namnet Immanuel” (v.14)
Över 700 år senare sker undret. Ängeln säger till Josef:
"Josef, Davids son, var inte rädd att ta till dig Maria, din hustru, ty barnet i henne har blivit till genom den helige Ande. Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder.’ Allt detta skedde, för att det skulle uppfyllas som Herren hade sagt genom profeten: Se, jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Immanuel, det betyder Gud med oss.” (Matt.1: 20-23)
Namnet Immanuel betyder Gud med oss. Gud valde att bli människa och leva i vår värld, istället för att vänta tills vi kunde förmå oss att ta oss till Honom. Immanuel betyder att Gud bryter sig in i vår mänskliga historia. Det himmelska stiger ner i det jordiska.
Gud är med oss i Jesus Kristus. Ja, han inte bara går bredvid oss. Han går vår väg. Han går lidandets väg före oss. Han lever det fullkomliga liv vi misslyckades med att leva och dör den död vi förtjänade att dö. Han dör i vårt ställe, tar vårt straff på sig och uppstår på den tredje dagen.

1 kommentar: