torsdag 28 mars 2013

Oheliga allianser och ekumenik



Den assyriska kungen Tiglat-Pileser III skryter i en av de assyriska krönikor som arkeologin grävt fram: ”jag mottog tribut från Ahas av Juda”.

På grund av sin välvilliga inställning gentemot Assyrien fick Ahas hjälp. De anfallande fienderna besegrades av assyriska arméer. Men kung Ahas hamnade i en ohelig allians och en beroendeställning till Assyrien. Han började snart offra åt Assyriens gudar (2 Krön 29:22) och inte många år efter Ahabs död är det anfallande assyriska trupper som står utanför Jerusalems murar.

 Kan vi lära oss något av detta idag? Guds uppmaning att inte ingå i ohelig allians med fienden står kvar än idag. Guds församling idag, har inga landsgränser och slåss inte med jordiska vapen. Det enda vapen Guds församling har idag är evangelium i Ord och sakrament. Den gräns vi har att upprätthålla är gränsen mellan obiblisk och biblisk tro. 

Den församling som håller sig till Guds Ord har inte rätt att upprätta en ohelig allians med dem som mer eller mindre förfalskar Guds ord. ”Vänd er bort från dem” uppmanar oss Rom. 16:17.

Det börjar med privat bönegemenskap med välmenande kristna från irrläriga samfund och slutar med offentlig bönegemenskap. Det börjar med små ekumeniska bönegrupper och slutar med det allkristna mötet och gudstjänst med påven.  Det börjar med att frikyrkorna vill ha statliga studiemedel och högskolepoäng för sina pastorsutbildningar och det slutar med den situation vi har idag, när nästan samtliga frikyrkors pastorsutbildningar lär ut bibelkritik, samma bibelkritik som den statliga teologiska fakulteten.

Ahas samarbetade med Assyrien och hamnade till sist i en situation då han offrade till Assyriens gudar och plundrade sitt eget folk och templet på guld för att hålla sig väl med den mäktige kung Tiglat-Pileser III i den assyriska stormakten.

Ahas förhandlade med gudsfolkets fiende och betalade tribut till dess kung. Många som kallar sig bibeltrogna betalar troget kyrkoskatt till och äger medlemskap i ett samfund som för länge sedan lämnat tron på den heliga Skrift: Svenska Kyrkan. Andra går till samfund som mer eller mindre förfalskar Guds ord, för att mycket annat är bra: gemenskapen eller musiken.

Kung Ahas förlitade sig inte på Guds beskydd. Att Gud skulle skydda och uppehålla sitt folk, utan tänkte ut mänskliga lösningar. Hur mänskligt tänker inte de många inomkyrkliga grupperna: ”det kanske blir väckelse, man kan ju samarbeta i det yttre, man kan ju vara kvar och försöka verka för en förändring”. Dra er ifrån dem, säger Gud genom aposteln Paulus. De som tror att Bibeln är Guds ord och lär i enlighet med den i alla stycken skall sluta sig samman med varandra, inte alliera sig med dem som i något avseende förfalskar läran.

Det straffar sig alltid att ingå i oheliga allianser. Två generationer efter Ahas förs Juda i fångenskap i Babylon. Man hamnar under medo-persisk överhöghet, grekisk överhöghet och till sist romersk överhöghet.  Och Jesus säger till dem:

Guds rike skall tas ifrån er och ges åt ett folk som bär dess frukt.” (Matt. 21:43)

5 kommentarer:

  1. Gillar INTE. Varför tror du att du är mer mitt på Vägen än medlemmar av andra samfund och varför tror du att lagen frälser (att ha så mycket rätt i läran som möjligt) trots att Jesus säger precis tvärtom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Martin, nu har jag inte pekat ut något samfund som bättre än något annat. Det handlar om att pröva med den heliga Skrift. Nej, samfundstillhörighet frälsar inte. Men det är viktigt att finns där evangeliet förkunnas, eftersom själen har sin näring i evangeliet.

      Radera
  2. Jag undersökte detta - rannsakande mig själv och vad som stod i Bibeln - och har så gjort i över 10 år sedan jag lärde känna Stefan. Jag kom ganska snart fram till att det var sant det han skriver om dessa saker. Sorgligt att det finns så många irrläriga samfund i världen. Men alla är inte det. Ett bra tips att läsa angånde detta: http://home.swipnet.se/bibeln/SWBecker.htm

    SvaraRadera
  3. Det är nog väldigt tydligt att du inte gillar vissa samfund, sen kan du försöka förklara hur mycket du vill. Visst har vi ett stort problem med irrläror och behöver verkligen jobba på att bättre pröva allt mot Bibeln, men att tala mot ekumenik löser nog inte det problemet. Vem är du att stycka upp Kristi kropp som en slaktare? Och vems ärenden springer du genom att försöka göra det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Martin, Gud varnar i sitt Orf för falska lärare och läror. Vi ska göra på samma sätt. De som splittrar är inte de som håller fast vid Guds ord, utan de som förfalskar Guds ord.

      Radera