måndag 4 mars 2013

Korta synfält



Vi människor har väldigt korta synfält, och en tendens att tro oss kunna besvara frågor utifrån vår egen ganska begränsade kunskap.
När vi ser att det händer tråkiga saker, olyckor, skada, sjukdom, våld, fattigdom, svält och orättvisa, så tänker någon att en kärleksfull Gud inte borde tillåta sådant. Om Gud verkligen är med människan borde han beskydda henne från att det händer hemska saker. ”Om han välsignade oss, så hade vi all anledning att tacka och lovprisa honom, men nu ser det inte ut så”, tänker många. 

Men är det verkligen så? Är det människor som lider mindre, som har mer hälsa, välgång, anseende, trygghet och pengar människor som generellt sett är mycket mer närmare Gud, är mer tacksamma gentemot Gud och tjänar honom mer, ber till honom mer och läser sin Bibel med andakt?
Är det inte tvärtom?
Vart ser vi människor som är mest angelägna att söka Gud och tacka honom för alla välgärningar han gör mot oss? Är inte det i fattiga och krigsdrabbade länder där kristna blir förföljda och trakasserade? Och är det inte tvärtom, att det är när vi har allt vi behöver, som vi glömmer Gud, och tycker att vi klarar oss ganska bra på egen hand?

2 kommentarer: