onsdag 27 mars 2013

Att ha fromheten som en mask


"Herren talade åter till Ahas och sade: ’Begär ett tecken från HERREN, din Gud. Begär det nerifrån djupet eller uppifrån höjden.’ Men Ahas svarade: ’Jag vill inte begära något, jag vill inte fresta HERREN.’ Då sade Jesaja: ’Lyssna nu, ni av Davids hus: 'Är det inte nog att ni vill trötta ut människor? Vill ni också trötta ut min Gud? Därför skall Herren själv ge er ett tecken: Se jungfrun skall bli havande och föda en son och hon skall ge honom namnet Immanuel.” (Jes. 7:10-14)
Begär ett tecken, säger han till Ahas. Du kommer inte undan genom att säga att du inte litar på profeten. Gud skall ge dig ett tecken, vad som helst, nerifrån djupet eller uppifrån höjden.

 Tecknet skulle tjäna som en bekräftelse på att det var gudomligt och pålitligt som Jesaja talade. Gud ville bekräfta att om Ahas förtröstade på Herren så skulle Gud själv beskydda Juda från de arameiska och efraimitiska arméerna. Gud själv skulle genom profeten ge ett gudomligt tecken som skulle utplåna Ahas otro. Det skulle tydligt visa att Gud griper in i historien.

 När Hiskia blev dödsjuk och fick beskedet att han skulle dö snart så bad han till Gud om att få bli frisk. Gud lovade då kung Hiskia att han skulle bli frisk och få leva i ytterligare femton år. Som tecken på att Herren verkligen menade vad han sade så gav han Hiskia ett tecken. Tecknet var att skuggan från tio trappsteg skulle röra sig och gå baklänges i solljusets riktning. (Jes. 38: 7ff.) Tecknet var för Hiskia en bekräftelse på att Gud sanktionerade profetens ord. På samma sätt ger Gud  Ahas tillfälle att begära ett tecken så att han kunde veta att det var Gud som stod bakom profeten Jesajas ord om att Gud skulle skydda Juda mot araméerna och Efraim.

 Men Ahas avvisar profetens erbjudande:

 ”Ahas svarade: Jag vill inte begära något, jag vill inte fresta HERREN” (v.12)

 Det lät så fromt. Det lät till och med gudfruktigt. Men bakom den fromma masken dolde sig ett fruktansvärt hyckleri. I själva verket räknade Ahas överhuvudtaget inte med Herren. Ahas smidde andra planer.

 ”Om ni inte är fasta i tron har ni inget fäste” (v.9) hade Gud sagt.

 Ahas hade inget fäste i tron. Hans fäste fanns i mänsklig diplomati, maktspel, kohandel och kompromisser. Gud hade varnat sitt folk ända sedan Mose tid för att göra sig beroende av hednafolken.  Kung Ahas valde ändå att gå in i en allians med den assyriska kungen Tiglat-Pileser III. Ahas skickade gåvor av guld och silver till den assyriske kungen för att han skulle hjälpa honom mot araméerna och Efraim.

Bilden visar när Ahas överlämnar gåvor år den assyriske kungen Tiglat-Pileser III



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar