torsdag 15 maj 2014

Kristi Kyrka förebådar den stora festen i Guds rike

Kristus säger:

Arbeta inte för den mat som tar slut utan för den mat som varar och ger evigt liv och som Människosonen skall ge er.” (Joh. 6:27)

När vi regelbundet sitter vid frälsningens fest, när vi tar emot Kristus genom evangelium i Ord och sakrament, så behöver vi aldrig gå genom livet andligt hungrande och törstande, han säger:

den som dricker av det vatten jag ger honom skall aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger skall i honom bli en källa, som flödar fram och ger evigt liv." (Joh. 4:14)

Jag är det bröd som ger liv, det bröd som har kommit ner från himlen. Den som äter av det brödet skall leva i evighet.” (Joh. 6:51)

Den mat som Kristus ger är helt olik den mat vi smakat här i livet. Den ger oss evigt liv. Det visste fornkyrkan. Man bekände att Kristi kropp och blod delades ut i nattvarden, därför kallade man denna måltid "odödlighetens läkemedel".

Profeten Jesaja säger till oss idag:

Han skall för alltid göra döden om intet.”  (Jesaja 25:8)

Visst läggs kanske våra kroppar i graven om Kristus inte hinner komma tillbaka innan den dagen, men är vi förenade med Frälsaren genom tron så äger vi ändå gemenskap med Honom och fortsätter vår gemenskap med honom in i himlen. Han säger till så tröstrikt till sina egna:

Den som tror på mig skall leva om han än dör, och var och en som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö.” (Joh.11:25 - 26)

Visst kommer vi att gråta och visst kommer vi att uppleva lidande i livet. Men Kristus har lovat att trösta oss genom budskapet om förlåtelse genom Hans kors, här i iden och i evigheten. Profeten Jesaja säger:

Herren HERREN skall torka bort tårarna från alla ansikten.”

Det är en sådan Gud vi har. Han ser våra tårar. Men han inte bara ser dem, han torkar bort dem, han vill trösta och upprätta oss, som en far och mor tröstar ett gråtande barn.

När aposteln Johannes får skåda in i himlen så hör han en stark röst säga:

han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga. Ty det som förr var är borta." (Uppb. 21:4)

Tänk en sån fantastisk måltid. Om bristen på tröst skapat en hunger efter tröst, så bjuder oss Gud detta vid sitt rikes måltid. Om rädslan för döden skapat en törst efter liv, så bjuder oss Gud genom evangelium i ord och sakrament evigt liv som flödar från Kristi kors.

Det folk som profeten tilltalar hade fått löftet om den kommande Frälsaren uttalat för sig ända sedan den dag den första människan Adam föll i synd. I Jesaja 59 ser profeten löftet om frälsning, om förlåtelse och upprättelse för sina ögon. Han ser att Gud inte är lång borta och frånvarande. Han ser hur Gud kommer till sitt folk, hur han blir människa. Det blev han när han föddes som sann Gud och son till jungfru Maria enligt sin mänskliga natur.

700 år i förväg talar profeten om den dag som skulle komma:

På den dagen skall man säga: Se, här är vår Gud! Honom väntade vi på, han skall frälsa oss. Ja, här är HERREN som vi väntade på. Låt oss vara glada och fröjdas över hans frälsning.” (Jesaja 25:9)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar