tisdag 13 maj 2014

Festen på Sion

HERREN Sebaot skall på detta berg göra en festmåltid för alla folk, en festmåltid med utsökta rätter och gamla viner, ja, med bästa vin, väl klarat. Han skall på detta berg göra om intet den slöja som beslöjar alla folk, det täckelse som täcker alla folkslag. Han skall för alltid göra döden om intet. Herren HERREN skall torka bort tårarna från alla ansikten, sitt folks vanära skall han ta bort från hela jorden. Ty HERREN har talat. På den dagen skall man säga: Se, här är vår Gud! Honom väntade vi på, han skall frälsa oss. Ja, här är HERREN som vi väntade på. Låt oss vara glada och fröjdas över hans frälsning.” (Jesaja 25:6-9)

Texten i profeten Jesajas boks 25:e kapitel är uttalad i en tid då Gudsfolket levde i olydnad. Man dyrkade avgudar och beblandade sig med hedniska folk. Därför talar profeten i de första 39 kapitlen mest dom och varning. Han talar om hur det utvalda folket avvikit från Gud, och manar dem att vända tillbaka till Honom. Gud talar genom profeten om att omgivande hednafolk skulle invadera löfteslandet och föra bort Gudsfolket och förskingra det. Det lilla Israel var omgivet av stora mäktiga grannländer, och inte bara militär makt, utan också en spännande avgudadyrkan hotade att föra bort Guds eget folk från sin Gud.

Men mitt i allt tal om synd och dom bryts tonen av löften och tröst. Gud säger till sitt folk, ja inte bara till sitt folk, utan alla folk:

HERREN Sebaot skall på detta berg göra en festmåltid för alla folk, en festmåltid med utsökta rätter och gamla viner, ja, med bästa vin, väl klarat.”

Berget han talar om är berget Sion, det berg som Guds tempel var byggt på. Sion
blev namnet på Guds närvaro och Guds rike.

Det var hit Guds folk reste för att tillbe sin Gud. 700 år senare skulle Gud offra sin son inte långt från detta berg, han som är Guds lamm som tar bort världens synd. Då skulle inte bara Israel, utan alla folk inbjudas till att delta i frälsningens fest.

2000 år senare har inbjudan kommit till dig och mig. Kristus hade sänt ut sina tjänare att bjuda in till festen.

Gå ut på vägar och stigar och uppmana enträget människor att komma in, så att mitt hus blir fullt.” (Luk. 14:23)

Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen. Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror skall bli fördömd.” (Mark. 16:15,16)

Vi njuter av den mest utsökta mat vår själ kan tänka sig när vi hungrar efter den Gud som älskar oss. När vi törstar efter förlåtelsen så vill dricka av frälsningens källor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar