söndag 4 maj 2014

En kristendom motiverad av Guds kärlek

Om någon säger att han älskar Gud och hatar sin broder, så är han en lögnare. Ty den som inte älskar sin broder som han har sett, kan inte älska Gud som han inte har sett. Och detta är det bud som vi har från honom, att den som älskar Gud också skall älska sin broder” (1 Joh 4: 20, 21)


Vi håller inte hans bud av rädsla. Vi håller inte hans bud för att vi är rädda för att en blixt från himlen ska slå ner i skallen på oss, inte för att vi är rädda för att Gud skall förpassa oss till helvetet. Det är en motivation grundad på rädsla.


Vi älskar, säger Skriften, för att han älskat oss först och detta är kärleken till Gud, att vi håller hans bud. En sådan motivation kan man bara få om man tror på en förutsättningslös kärlek, och man tror på nåden allena.



En sådan motivation kan aldrig komma ur icke-kristen religion. Icke-kristen religion grundas på ”do ut des”: om du ger, så får du. Det är fruktans religion. Om du inte ger, så får du inte. Avguden måste blidkas, man måste förtjäna kärleken. Avgudareligionen motiverar med fruktan. En muslim förklarade sin tro så att varje människa har en ängel på varsin axel. Den ena ängel skriver upp onda gärningar, den andra skriver på goda gärningar. På domens dag kommer de goda gärningarna vägas mot de onda. De är en religion grundad på fruktan och hot.



Även många kristna grupper motiverar med fruktan. De säger att frälsningen visserligen är av nåd, men sedan kommer det an på människan. Om man syndar efter omvändelsen måste man gottgöra, genom böner, genom viljebeslut, genom övning, genom helgelse, annars är det kört.



Kristendomen lär att Gud älskade oss först, han älskade oss medan vi ännu var hans fiender. Och han gav och ger, utan krav på motprestation. Han gav oss sin enfödde Son.



Vad är skälet till att vi ska gå till kyrkan så ofta vi bara kan? För att jag blir bestraffad om jag inte gör det? Nej, det är fruktans motivation. Det är för att Gud älskar mig, och för att jag älskar honom. Jag kommer hit för att för att höra om Guds kärlek i Kristus Jesus och försäkras om hans nåd och förlåtelse genom nattvarden och avlösningen. Vi skall komma för att vi älskar Gud när vi visar kärlek till våra bröder och systrar i Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar