onsdag 7 maj 2014

Gud skall inte överge dig

Var starka och frimodiga, var inte rädda eller förskräckta för dem. Ty HERREN, din Gud, går själv med dig. Han skall inte lämna dig eller överge dig." Sedan kallade Mose till sig Josua och sade till honom inför hela Israel: "Var stark och frimodig, ty du skall med detta folk gå in i det land som HERREN med ed har lovat deras fäder att ge dem och du skall utskifta det åt dem som arv. HERREN går själv framför dig och han skall vara med dig. Han skall inte lämna dig eller överge dig. Var inte rädd eller förfärad." (5 Mosebok 31: 6-8)

Texten är hämtad från gamla testamentet, Moses femte bok, som skrevs ungefär ett och ett halvt tusen år före Kristus. Den skrevs av Moses under ungefär en månad och innehåller tal som spänner över Mose 120:åriga levnad. Han befinner sig i slutet av sin levnad och Gud hade utsett Josua att efterträda Moses.

Moses skulle aldrig levande komma in i det nya landet, men Josua tog över Mose uppdrag, att leda Israels folk in i det förlovade landet och till denne sin efterträdare talar Gud genom profeten tröst.

Det måste upplevas som en stor och svår uppgift. Bakom sig hade Josua öknen, och framför sig hade man ett land bebott av flera mäktiga folk, kananeer och filisteer, som inte frivilligt tänkte lämna ifrån sig det land Gud lovat israeliterna. Israel hade att hålla sig till den ende sanne Guden och hans lag, men i det här området florerade dyrkan av Baal och Aseran, med de omoraliska seder som följde en sådan dyrkan.

Folket hade uppvisat stor svaghet, skröplighet och otro. Det tar inte 40 år att vandra från Egypten till Israel. Israel hade vandrat runt i öknen av feghet och otro, de hade inte vågat lita på att Gud skulle föra dem in i det nya landet. Efter dessa 40 år hade nästan hela den generation som en gång tågade ut ur Egypten och genom Röda havet dött ut. Det var en ny generation Josua fick leda.

Gud talar tröst i texten:

Var starka och frimodiga, var inte rädda eller förskräckta för dem. Ty HERREN, din Gud, går själv med dig. Han skall inte lämna dig eller överge dig." (5 Mos 31: 6)

Vilka underbara ord om man är just rädd och förskrämd. Vi kan också säga till någon: ”var inte rädd”. Det kan väl ge en viss uppmuntran. Men hur kan jag egentligen veta att jag inte har anledning att vara rädd om personen som uttalar orden också bara är en människa. Hur tryggt måste det inte ha varit då, när orden kommer ifrån ingen mindre än Gud själv, han som vet allt och har all makt i sin hand.

Orden är inte bara avsedda för Moses och Josua. Orden är också riktade till alla sanna Guds barn. Hur vet vi det? Svaret är att denna text citeras av Hebreerbrevets författare i det 13:e kapitlet när han säger:

Lev inte för pengar, utan nöj er med vad ni har. Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig.” (Hebr 13: 5)

Det gäller alltså också oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar