lördag 30 november 2013

Det är i Kristus livet finns



Vi människor är av naturen andligt döda, skilda från Gud. Men när evangelium om Guds nåd och förlåtelse går ut, när vi hör predikan, läser Bibeln eller tar emot sakramenten, så talar Kristus än idag liv in i andligt döda människor, därför säger Kristus:

”Amen, amen säger jag er: Den stund kommer, ja, den är nu inne, när de döda skall höra Guds Sons röst, och de som hör den skall få liv. Ty liksom Fadern har liv i sig själv, så har han gett åt Sonen att ha liv i sig själv.” (Joh. 5: 25, 26)

Låt oss därför vara ivriga att lyssna till Guds Sons röst när han talar i sitt heliga Ord. Redan idag uppväcker han döda, redan nu ger han andligt liv.

Människor idag säger att de lever. Bibeln säger idag att det är ytterst få som gör det. Människor som aldrig tänker på att de är ansvariga inför Gud, människor som aldrig ägnar en tanke åt
det andliga och eviga, utan bara på det man kan se och ta på, bara tänker på hur andra ser på oss, hur mycket pengar de
tjänar, hur man ser ut, hur många roliga och spännande saker man gör, är andligt döda. Ja, till och med människor som är strängt religiösa, sådana som ägnar sina liv åt att behaga Gud, som offrar och ber, kämpar och strider, men inte känner Kristus, utan försöker bli rättfärdiga på egen hand, dessa människor är andligt döda, ty Jesus säger idag:

Den som inte ärar Sonen ärar inte heller Fadern, som har sänt honom.” (Joh 5: 23)

Man lever rent kroppsligen, men något andligt liv har man inte.  Men inte ens rent kroppsligt så har någon människa liv i sig själv. Kristus säger:

”liksom Fadern har liv i sig själv, så har han gett åt Sonen att ha liv i sig själv.”

Det är bara Gud, Fadern, Sonen och den helige Ande, som har liv i sig själv.

Ändå är det precis vad vi inbillar oss att vi har. TV, radio och tidningar förkunnar för oss att vårt liv tillhör oss, att vi kan göra vad vi vill med det, att vi kan göra vad vi önskar med våra liv. Men det är en lögn! Våra liv äger vi inte, vi har fått dem till låns. Vi uppfann dem inte, vi skapade inte våra egna liv, vi fick dem
till låns av Gud. Det är inte våra liv, och en dag blir tvungna att ge dem tillbaka. Det är ett av skälen till att vi firar gudstjänst varje söndag, för att påminna varandra om den sanning, som världen inte ger oss, att våra liv är i Guds händer. Det är han som ger oss kroppsligt, andligt och evig liv.

Våra kroppar kommer en dag kanske att läggas i gravar, om Kristus inte kommer tillbaka innan dess. Men Kristus ger oss livet tillbaka på den yttersta dagen. Vi läser i dagens text:

han har gett honom makt att hålla dom, eftersom han är Människoson. Förvåna er inte över detta, ty den stund kommer, då alla som är i gravarna skall höra hans röst och gå ut ur dem. De som har gjort gott skall uppstå till liv, och de som har gjort ont skall uppstå till dom.” (Joh. 5: 27 - 29)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar