måndag 11 november 2013

Den smala vägen



Vi kan inte bygga vår egen väg till himlen.Vilken väg är det då som  som leder till himlen?

Jesus sade: ”Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den. Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den.” (Matt 7:13ff.)

Vi är präglade av ett lagiskt tänkande när vi läser texter. En vanligt reaktion på Jesu ord brukar vara: ”Oj, det verkar vara besvärligt att komma till himlen. Man verkar vara tvungen att kämpa.”

Men säger Jesus verkligen det? Nej, han säger att porten är trång och vägen är smal.

På en smal väg kan man inte ha en bred bil med en bred lastkärra. Du kan inte ens åka två i bred.

Det blir bara du. Ingen annan kan tro åt dig. Mamma och pappa kan inte tro åt dig. Dina kompisar kan inte hjälpa dig. Du får allt släppa dina goda gärningar som du tror att du kan muta dig in i Guds rike
med, vid porten.

Den vägen hittar vi på kartan över verkligheten: Bibeln. Jesus förklarar vägen när han säger:

Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.” (Joh 14: 6)

Våra synder blockerade färden mot himlen, men Jesus som är sann Gud och sann människa har på korset sonat vårt straff, han har tagit bort alla synder som skiljer oss från Gud. Genom honom är vi fullkomligt förlåtna och rättfärdigförklarade.

På så sätt blir han vår väg tillbaka till Gud, tillbaka till gemenskapen med Gud, vår väg till himlen.

Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta." (Apg 4: 12)

3 kommentarer: