tisdag 5 november 2013

Två vägar


"Jesus sade: ”Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den. Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den.” (Matt 7: 13-14)

Idag lär oss Kristus att det finns bara två vägar eller portar. Den ena är smal och den andra bred. Den ena leder till liv och den andra till fördärv, den ena befolkas av få människor och den andra av många.

Vi känner alla igen bilden. Vi har alla färdats på smala vägar och breda vägar. Vi känner igen det här med att vissa alternativ lockar de stora folkmassorna. Man talar om att ”följa strömmen”.

Men att vissa vägar leder till fördärv och andra till liv känner vi kanske inte igen. Särskilt inte att en majoritet helt obekymrad skulle färdas på det sämsta alternativet. Man åker ju inte någonstans där man vet att det slutar illa. Sådana vägar vill väl ingen åka på.

Problemet i den här bilden är att de som åker på den vägen inte anar det, eller kanske förtränger det, eller kanske skjuter upp bekymret. För vissa är resan det viktiga, inte målet med resan. Varför knaggla fram på en lerig fjällstig, när man kan åka nercabbat med
vinden i håret på autobahn? Men om man såg varningsskyltarna kanske man skulle dra i bromsen.

Jesu ord är just en sådan varningsskylt. Det är en karta som inte bara visar vilken väg som är säkrast att köra.

För problemet är just bristen på karta. Gud vare tack att vi fått en karta. Vi har fått en Bibel, där vi inte bara vet var den rätta vägen börjar, vad den heter, utan också vad slutmålet är.

Vår karta, talar också om för oss det sämre alternativet. Gud har gett oss Matteus 7: 13, 14 inte bara för att påminna oss om den rätta vägen, utan också för att varna oss och andra, genom oss, för den felaktiga vägen.

När vi ger oss ut på vägarna så föredrar vi de breda vägarna, vägar med flera filer. Den smala vägen är besvärlig, man kan inte köra om i den och man måste nästan gå ner i diket om man får mötande trafik.

Man skulle kunna säga att den breda vägen till fördärvet också den har flera filer, den ser åtminstone lite olika ut för olika människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar