fredag 9 mars 2012

Vem kom Jesus för?



Islam, hinduismen och alla stora religioner säger att man blir en god och fin människa om man lär sig att leva rätt och om man verkligen anstränger sig. Lär kristendomen det? 

Den kristna tron lär oss också att leva rätt, men säger den att man blir ett Guds barn, att man blir rättfärdig, att man blir from, genom övning, genom bön, genom religiös träning? 

Nej. Ett Guds barn blir man på ett helt annat sätt. Kristendomen säger att det är så eländigt ställt med oss att vi inte kan göra någonting alls för att närma oss Gud. Kristendomen lär att människan genom sin olydnad inför Gud svärtat ner sig så mycket att Gud måste komma till oss. Vi blir inte annorlunda genom övning. Vi blir annorlunda för att Gud kommit och kommer till oss. Han kommer inte som en lärare eller domare, här i nådatiden, han kommer som vår Frälsare.

Kristus Guds Son är annorlunda. Vår Gud är en helig Gud, men en Gud som tar sin boning bland människor, när han blir människa, en av oss, för att frälsa oss ur vårt eget elände och lyfta oss upp. Psalmisten säger:

" Vem är som HERREN, vår Gud, han som tronar så högt, han som ser ner så djupt, vem i himlen och på jorden? Han som reser upp den ringe ur stoftet och lyfter den fattige ur dyn." (Ps.113:5-7)

 "Människosonen har kommit för att uppsöka och frälsa det som var förlorat." (Lukas 19: 10)

Vem kommer han till? Kommer han bara till alla dessa religiösa människor som samlas i sina kyrkor och läser sina biblar. Nej, han är till för alla människor. Han kom för att frälsa också genomsnitts-svensken, som trots sin trygghetsfasad av bingolotter, bilar, sportextra och jagande efter nöjen går och släpar på en hel massa skuld. Inte skuld inför kronofogden, utan skuld inför Gud, därför att vi alla misslyckats med att leva som vi borde.

"Människosonen har kommit för att uppsöka och frälsa det som var förlorat."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar