torsdag 15 mars 2012

Syndernas tillåtelse eller syndernas förlåtelse?


" När Jesus kom till det stället, såg han upp och sade till honom: "Sackeus, skynda dig ner, ty i dag måste jag komma och stanna i ditt hus." Sackeus skyndade sig ner och tog emot honom med glädje. Alla som såg det mumlade förargat: "Han har tagit in hos en syndare." (Lukas 19: 5-7)

Så tågade Kristus och hans lärjungar iväg till Sackeus hus, med all säkerhet ett av de finare husen i Jeriko. Kristus hade förkunnat sitt ärende offentligt för alla som var närvarande runtomkring så de förstod precis vad han hade för avsikt. Därför är judarnas reaktion fullt förståelig:

"Alla som såg det mumlade förargat: "Han har tagit in hos en syndare." (Lukas 19:7)

Om Kristi besök hos Sackeus var avsett att släta över Sackeus eländiga liv, att bekräfta honom i hans leverne, att godkänna hans synd, då var reaktionen helt berättigad.  Psalmisten säger:

"Jag hatar de ondas församling, hos de ogudaktiga sitter jag inte." (Ps. 26:5 )

Men Kristus kom inte med syndernas tillåtelse, han kom med syndernas förlåtelse. Sackeus var en verklig syndare i Jesu ögon. När han inträder i Sackeus hus förringar han inte för ett ögonblick mannens synd eller tillät honom att förbli ostörd i den. Det såg naturligtvis inte folkhopen. Hade Sackeus varit en man som inte drabbats av Kristi evangelium som hela Kristi handling och hans inbjudan så tydligt avbildade, så hade Han aldrig satt sin fot innanför Sackeus dörr. Jesus mötte aldrig syndare för att tillåta dem att förbli som de var. Han kände Sackeus hjärta och visste vad som pågick inom honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar