tisdag 20 mars 2012

Vad kan man inte amortera av?


Guds Ord säger till oss idag:

Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra. Ty den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen. Dessa bud: Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte mörda, Du skall inte stjäla, Du skall inte ha begär, och alla andra bud sammanfattas i detta ord: Du skall älska din nästa som dig själv. Kärleken gör inte något ont mot sin nästa. Alltså är kärleken lagens uppfyllelse” (Rom 13: 8-10)

Guds Ord är på inget sätt otydligt om hur kärleken skall uttryckas.

I texten har Paulus talat om hur en kristen skall leva som samhällsmedborgare. Han skriver:

Fullgör era skyldigheter mot alla: skatt åt den ni är skyldiga skatt, tull åt den ni är skyldiga tull, vördnad åt den som bör få vördnad och heder åt den som bör få heder.” (Rom.13:7)

Vi har alla skyldigheter. Vi skall betala skatt, tull, ja, vi är  t.o.m. skyldiga ”vördnad åt den som bör få vördnad och heder åt den som bör få heder”. Dessa skyldigheter kan och skall vi betala. Och vi kan göra det. Det finns ingen ursäkt för en kristen som fuskar med sin deklaration. Det är inte bättre än att gå ut och stjäla, att undanhålla överheten vad vi är skyldig den.

”Ge…kejsaren det som tillhör kejsaren tillhör, och Gud det som tillhör Gud.” (Matt.20:21) , sade Frälsaren Kristus.

varken tjuvar eller giriga… skall ärva Guds rike” (1 Kor.6:10) skriver aposteln Paulus.

Med lite ansträngning kan vem som helst leva upp till de skyldigheter vi har gentemot vår överhet som är insatt av Gud själv (Rom.13:1ff.); vårt samhälle och våra föräldrar.

Fast vi manas att leva upp till våra skyldigheter gentemot samhället, och också kan det, så finns det en skuld som vi aldrig lyckas amortera av till det sista öret - det är kärlekens skuld. Ja, vi skall aldrig inbilla oss att vi har gjort tillräckligt mycket för kärleken.

”Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra”

 Vi är alltid skyldiga att älska vår nästa. Det kan vi aldrig tro att vi har fullgjort så att vi kan slå oss till ro. Paulus talar inte bara om kärleken till våra närmaste, vår familj eller vår församling. Han talar om kärleken till nästan. Det är kärleken till alla människor, oavsett ras, social bakgrund eller situation i livet, alla medmänniskor.

 ”Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar