torsdag 29 mars 2012

När blir ett underverk osynligt?


Markus 4: 26-29  Jesus sade: "Guds rike är likt en man som sår säd i jorden. Han sover och stiger upp, natt följer på dag och säden kommer upp och skjuter i höjden, han vet själv inte hur. Av sig själv ger jorden gröda, först strå, sedan ax och därefter fullmoget vete i axet. Och när grödan är mogen räcker han genast ut skäran, eftersom skördetiden är inne."

Jag tänkte inleda med en gåta: ”När blir ett mirakel, ett underverk osynligt?” 

Svar: när det blir vanligt.

Texten handlar om en man som sår säd i jorden, han planterar på åkern. Det är bara små döda korn, och så sker undret. Något händer med de döda kornen som hamnar i marken och efter några månader får han skörda fina veteax, som man kan baka bröd av. Ett mirakel, ett underverk har ägt rum. Men för att det sker hela tiden, man sår, man planterar och man skördar hela tiden, så tänker man inte på underverket, livets underverk.

Till och med människor med universitetsutbildning i agronomi, häpnar över det underverk som äger rum. Man kan förklara vad som händer med det lilla fröet, de kemiska processerna, men man förvånas över vad många olika variabler och faktorer som måste samverka för att fröet ska växa och gro. Biologen eller kemisten förvånas nog mer än vi gör, de människor som känner mer i detalj hur oerhört komplicerat livets under är. Livet innehåller en inneboende kraft, som släpps lös från det lilla fröet, som blir en grodd, en planta, en växt. Och allt detta sker inför våra ögon, utan att vi kan göra något åt det.

Jesus sade: "Guds rike är likt en man som sår säd i jorden. Han sover och stiger upp, natt följer på dag och säden kommer upp och skjuter i höjden, han vet själv inte hur. Av sig själv ger jorden gröda, först strå, sedan ax och därefter fullmoget vete i axet.”

2 kommentarer:

  1. När jag fick höra om hur njuren fungerar, för första gången, då fick jag gåshud. Det är helt otroligt, när man får höra det första gången. Jag var i 35-årsåldern och gick undersköterskekurs. Jag kunde inte förstå hur tjejerna runt omkring mig och läraren kunde undvika att se Gud i hur de små kapillärerna och Bowmans kapsel gör sitt filtrerande arbete.
    Samma känsla fick jag vid ett annat tillfälle då vi gick igenom cellens utseende och funktion, på enkel sjuksköterskenivå. Allt är ytterst sinnrikt. Och detta bara i människan.

    SvaraRadera
  2. Hej Florence! Ja, visst är det fantastiskt! Man ser Gud i den sinnrika tanken bakom konstruktionen! Hebr 3:4 "Varje hus är byggt av någon, men Gud är den som har byggt allt."

    SvaraRadera