söndag 18 mars 2012

All you need is love?


Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra. Ty den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen. Dessa bud: Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte mörda, Du skall inte stjäla, Du skall inte ha begär, och alla andra bud sammanfattas i detta ord: Du skall älska din nästa som dig själv. Kärleken gör inte något ont mot sin nästa. Alltså är kärleken lagens uppfyllelse.” (Rom. 13:8-10)

Världens mest kända popgrupp ”The Beatles” skrev låten: ”All You Need is Love”. Allt du behöver är kärlek. Det verkar vara precis detta som Paulus säger i texten. Han säger att när det gäller det kristna livet så skall kärlek vara det enda vi ska vara skyldiga varandra. Han säger att kärleken är lagens uppfyllelse. D.v.s. om vi verkligen älskar så gör vi precis det Guds lag förväntar sig av oss. Vad vi behöver göra i varje situation i våra liv är alltså att fråga: Vad är mest kärleksfullt att göra i den här omständigheten? Hur kan jag i den här situationen uttrycka kärlek till min nästa?

Dessa frågor är verkligen de man skall ställa. Men är det så att vad som är mest kärleksfullt för vår nästa verkligen är uppenbart för alla människor?

Jag tror att de flesta människor, även sådana som inte är kristna, skulle hålla med om vad Beatles säger, att allt vi behöver är kärlek. Kanske skulle de till och med berömma Paulus för att han i en vers understryker det.

Men Paulus och världens människor skulle knappast komma överens om vad kärlek i verkligheten är och vad den kräver av oss.

Paulus skulle säga att det mest kärleksfulla du skulle kunna göra för din medmänniska är att säga till honom eller henne att han eller hon borde ångra sina synder och tro på Jesus Kristus som sin Frälsare. Tror ni att the Beatles skulle säga att detta är det yttersta uttrycket för kärlek? Tror ni att världen skulle säga att förkunnelsen av budskapet om Kristus som världens Frälsare är det mest kärleksfulla vi kan göra?

Även om de flesta håller med om att detta med att älska sina medmänniskor är det viktigaste, så skulle de flesta inte hålla med om, och kunna enas kring, hur denna kärlek skulle te sig. Kanske skulle inte ens alla kristna kunna enas kring hur kärleken skall se ut, särskilt inte de kristna som inte känner sin Bibel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar