torsdag 22 mars 2012

När orden drabbas av inflation


Vi kan nog vara överens om att inget ord missbrukats så mycket som ordet ”kärlek”. Ordet förekommer på reklampelare, snaskiga tidningsreportage om otrohet och var man rör sig.

Ett land blir inte rikare om det trycker mer sedlar. Varje sedel motsvarar en viss mängd utfört arbete eller faktiska materiella tillgångar i landet. Om man trycker mer sedlar än det värde som ett land kan uppvisa så drabbas landet av inflation. Sedlarna blir helt värdelösa, hur mycket kronor, dollar eller euro det än står tryckt på dem. I Tyskland kunde man efter första världskriget få köpa ett frimärke för flera miljarder mark, sedlarna motsvarade inget verkligt värde i landet.  Orden ”kärlek” och ”älska” har drabbats av en liknande inflation. Orden används så ofta och så felaktigt att de till slut inte betyder någonting, om man inte förklarar.

När Skriften befaller oss att älska vår nästa, så talar den om hur vi förhåller oss gentemot vår nästa. Kärlek är inte bara en varm, sentimental känsla vi har. Kärlek är hur vi i verkligheten förhåller oss gentemot vår nästa, framförallt vad vi gör. Att vara vänliga mot varandra, att hjälpa varandra, att respektera varandra, att göra gott mot varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar