söndag 18 mars 2012

Rätt tågordning

"Sackeus stod där och sade till Herren: "Herre, hälften av det jag äger ger jag åt de fattiga, och om jag har bedragit någon, ger jag honom fyrdubbelt tillbaka." (Lukas 19: 8)

Vi sade inledningsvis att kristendomen är annorlunda än de andra religionerna. Se, här ett fint exempel på detta. Lydnaden och rättfärdigheten är också något som skall prägla ett Guds barn. Men det är inte så att vi blir förlåtna för att vi är lydiga, det är inte så att Gud bli nådig för att vi är goda, det är inte så att Gud blir kärleksfull mot oss först då vi kan visa upp kärlek gentemot Gud och våra medmänniskor. Nej, det är precis motsatt tågordning.

Vi blir lydiga när vi ser att vi är förlåtna för Kristi skull, Gud förändrar oss när vi ser att Gud är nådig och när vi ser att Gud älskar oss, det är först då vi kan lära oss att älska Gud och våra medmänniskor.

Jesus sade till honom: "I dag har frälsning kommit till denna familj, eftersom också han är en Abrahams son. Ty Människosonen har kommit för att uppsöka och frälsa det som var förlorat." (Lukas 19: 9, 10)

En sann israelit, en sann son till Abraham var man inte för att man var omskuren och släkt med Abraham.  Nej, att vara Abrahams son efter löftet handlade om att ha samma tro som Abraham. Tron på löftet om Honom som skulle komma i vilken alla folk på jorden skulle bli välsignade. Nu hade Abrahams utlovade Avkomma varit på besök hos Sackeus.  När nu folket såg att Sackeus blev förändrad kunde de också se att Kristus inte predikat frihet att göra vad som helst, utan frihet från skulden och frihet till att tjäna den levande Guden.

Så är också tron inte en teori, några tomma ord eller begrepp. Budskapet om att Människosonen kommit för att uppsöka och frälsa det som var förlorat är ett budskap som skapar liv. Det skapar tro och tron förändrar oss, gör oss till nya människor.

Kristus har idag genom evangeliet bjudit in sig till oss. Låt oss med Sackeus glädje oss åt vår Frälsare Kristus. Och låt oss med Sackeus frambära frukten av vår tro som ett tackoffer till våra Frälsare: vår kärlek till Gud och våra medmänniskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar