fredag 30 mars 2012

Evangeliet förmedlar andligt liv


I liknelsen om såningsmannen förklarar Jesus:

Säden är Guds ord.” (Lukas 8:11)

Men det är inte vilket Gudsord som helst som ger liv. Det är orden om Jesus Kristus, det är evangeliet, det glada budskapet. ”evangeliet... är en Guds kraft som frälser var och en som tror”. (Rom. 1:16)  

 Lagen kan inte skapa liv, eller göra levande. Skriften säger att ”om vi hade fått en lag som kunde ge liv, då hade verkligen rättfärdigheten kommit av lagen. Men nu har Skriften inneslutit allt under synd, för att det som var utlovat skulle ges genom tron på Jesus Kristus åt dem som tror.” (Gal. 3:21, 22)
 
Lagens uppgift var att visa vad Gud förväntar sig av oss, och visa oss att vi syndat. Det nya livet, lydnaden, är en frukt av livet, det kommer för att vi har liv. Det är inte så att vi får liv för att vi lyder och utför god handlingar. ”hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem.” (Ef. 2:10)

Kraften finns i Guds Ord, i evangeliet, när det planteras in i våra liv, när det förkunnas för oss, när vi läser det. Evangeliet har i sig själv kraften att utföra sitt syfte att föra utveckla livet: ”först strå, sedan ax och därefter fullmoget vete i axet”.

Evangeliet är budskapet om att Kristus dött för våra synder och uppstått till vår rättfärdiggörelse (Rom 3: 25).

1 kommentar: