torsdag 29 mars 2012

Bara Gud kan ge liv


Jesus sade: "Guds rike är likt en man som sår säd i jorden. Han sover och stiger upp, natt följer på dag och säden kommer upp och skjuter i höjden, han vet själv inte hur. Av sig själv ger jorden gröda, först strå, sedan ax och därefter fullmoget vete i axet.” (Markus 4: 26- 28)

Poängen är att det växer och spirar, helt oberoende av människan.

Det är en hel massa processer som samverkar i växandet, men det är bara Gud som kan ge liv. Det gör han både i växtvärlden, i djurvärlden och i det andliga.

Gud sade: "Jorden skall frambringa grönska och fröbärande örter. Fruktträd, som efter sina slag bär frukt med frö i sig, skall växa upp på jorden." Och det skedde så. Jorden frambringade grönska, fröbärande örter efter sina slag och träd som efter sina slag bär frukt med frö i sig. Och Gud såg att det var gott.” (1Mos 1:11, 12)

Människan kan sätta ner fröet i marken. Men det är Gud som får allting att växa, ett leva.

På samma sätt är det i det andliga. Vi förkunnar Guds Ord, men vi kan inte förmå någon att tro. När någon kommer till tro så är det på grund av att Gud verkar genom det Gudsord vi förkunnar.

Aposteln Petrus skriver:

Ni är ju födda på nytt, inte av en förgänglig säd, utan genom en oförgänglig, genom Guds levande ord som består.  Ty allt kött är som gräset och all dess härlighet som blomman i gräset. Gräset vissnar bort och blomman faller av, men Herrens ord förblir i evighet.  Det är detta ord som har förkunnats för er.” (1Petr.1:23 – 25)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar