måndag 12 mars 2012

Också för dig!


"När Jesus kom till det stället, såg han upp och sade till honom: "Sackeus, skynda dig ner, ty i dag måste jag komma och stanna i ditt hus." Sackeus skyndade sig ner och tog emot honom med glädje." (Lukas 19: 5)

Kristus visste precis vem Sackeus var, han tilltalar honom till och med vid namn. Han vet vem du och jag är också. Kristus säger i Joh.10:3

"han kallar på sina får och nämner dem med deras namn och för ut dem."

Han kände inte bara Sackeus namn. Han kände hans hjärta också. Det var ingen behaglig syn. Är våra hjärtan en behaglig syn? Knappast. Det är något vi inte vill erkänna, men Kristus själv säger:

"från hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, otukt, stöld, falskt vittnesbörd och hädelser. Sådant orenar människan. Men att äta utan att tvätta händerna gör inte människan oren."  (Matt.15:19,20)

Det är inte något som är sagt om vissa människor. Detta säger Kristus om alla människor. Ändå kom han till oss, ja, han kom till och med till Sackeus som inte bara behöll det onda i sitt hjärta utan lät det flöda ut i handling.

Men när han möter Sackeus så håller han inte först en straffpredikan. En del pietister menar att man måste det. Man måste följa ett fastslaget schema och alltid först ge så mycket lag att marken brinner under fötterna på de säkra och köttsliga. Visst kan man göra så ibland. Men det är inte alltid så man ska gå till väga. Kristus ger inte Sackeus ett ord av lagpredikan. Den kände han alltför väl redan. Ibland behöver ingen påminna oss. Lagen är ju redan skriven i allas hjärtan. Ibland kan lagpredikan bara blir en blåstencil av vad vi redan vet.

 "Sackeus, skynda dig ner, ty i dag måste jag komma och stanna i ditt hus."

Vilket evangelium! Vilket glädjebudskap!

Om vi trodde att vi var hopplösa fall, håll den lille uslingen Sackeus för dina ögon! Kom Kristus för honom så kan du vara säker på att han kom också för just  dig och mig! Om vi trodde att vi var så lortiga att vi måste krypa upp i ett träd för att gömma oss och liksom betrakta Gud på avstånd, glöm inte att Kristus kom just för oss!

"Det är ett ord att lita på och värt att på allt sätt tas emot, att Kristus Jesus har kommit till världen för att frälsa syndare " (1Tim. 1:15)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar