onsdag 17 oktober 2012

Hjärttransplantation genom Guds Ord


”Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty från det utgår livet.”(Ords 4: 23)

Ordet hjärta förekommer 963 gånger i Bibeln. Idag vet vi att människans tankar produceras i hjärnan, men på Bibelns tid talade man om hjärtat som platsen för besluten och det andliga medvetandet. Fortfarande tänker vi så. ”Det känns så härinne!”, säger vi, och klappar oss på hjärtat, när vi talar om något som rör vårt innersta och vårt känsloliv. Ordet hjärta stod i Bibeln inte bara för en blodpump, utan för känslor, passioner, tankar, förståelse och vilja.

Gud skapade Adam och Eva med ett rent och heligt hjärta.  Då älskade människan Gud helt naturligt av naturen. Hennes vilja och begärelse var att lyda, tjäna och ära Gud. Men Adam frestades av Satan och bröt mot Guds bud, han syndade och genaste fördärvades hans hjärta. Alltsedan dess föds alla människor med fördärvade hjärtan.

Bara några generationer efter Adam läser vi:

HERREN såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda.” (1Mos. 6: 5)  

Jesus säger:

från hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, otukt, stöld, falskt vittnesbörd och hädelser.” (Matt. 15: 19)

Profeten Jeremia säger:

Bedrägligare än allt annat är hjärtat, det är obotligt sjukt. Vem kan förstå det?” (Jer. 17: 9)

Det börjar i hjärtat, det är där det onda slår rot, och sedan växer det ut och förgiftar också våra tankar, handlingar och ord. Om hjärtat vore gott hade också handlingen varit god. Men nu är hjärtat ont, och därför blir också handlingen ond.

Jesus säger:

En god människa bär fram det som är gott ur sitt hjärtas goda förråd, och en ond människa bär fram det som är ont ur sitt hjärtas onda förråd. Ty vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.  ” (Luk. 6: 45)

Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt.” (Matt. 7: 18)

Men vi har idag lärt oss att det är inte hopplöst för den fallna människan. Kristus Jesus kom för att förändra människans situation inför Gud. Han gjorde genom att göra det vi misslyckades med att göra, att lyda Guds vilja och dö den död vi alla förtjänade för att genom uppståndelsen låta oss stå frikända och rättfärdigförklarade inför Gud.

Det innebär inte att vi fortsätter att leva i olydnad bara med den skillnaden att vi nu är förlåtna. När vi genom tron förenas med Kristi försoning, när vi får denna förlåtelse överräckt till oss genom evangelium i Ord och sakrament, så förändras vi. Vi är genom dopet och Ordet födda på nytt. Vi blir nya människor, som vill det Gud vill. Vi kommer att misslyckas fortfarande, men den troende har en ny vilja och ny kärlek till Gud och hans bud.

Gud säger genom profeten Jeremia:

Jag skall lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan.” (Jer. 31: 33)

Gud säger på samma sätt genom Hesekiel:


Jag skall ge dem ett och samma hjärta, och en ny ande skall jag lägga i deras bröst. Jag skall ta bort stenhjärtat ur deras kropp och ge dem ett hjärta av kött, för att de skall vandra efter mina stadgar och hålla mina bud och följa dem.” (Hes. 11: 19 - 20)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar