tisdag 30 oktober 2012

Herrens tjänare skulle utbreda rätten

Gud säger idag genom profeten Jesaja:

"Han skall utbreda rätten bland hednafolken.”

Rätten (mishpat) är ett viktigt begrepp hos Jesaja. Just i det 42: a kapitlet förekommer det flera gånger och förknippas med Messias uppdrag.

Bakgrunden finns i det 41: a kapitlet. Jesaja målar upp en rättegångsscen. Herren kallar hednafolken att träda fram och lägga fram sitt mål.

”Var tysta inför mig, ni kustländer, Låt folken hämta ny kraft, låt dem komma fram och sedan tala: Låt oss tillsammans träda inför rätta." (41:1)

Han ber folken från öster och väster att träda fram. Vem kan ge rättfärdighet på jorden, vem kan ställa saker och ting rätt? Under den tid profeten talar ska vi veta att både det babyloniska och det assyriska riket är mäktiga riken och den mäktiga staden Rom grundas inte långt efter Jesajas död. Kan de med sina gudar av trä och sten hjälpa?

Gud avkunnar sin dom:

"Jag ser mig om, men här finns ingen. Av dessa är det ingen som kan ge besked, ingen som kan ge ett svar på min fråga. Se, de är alla fåfänglighet, deras verk är ett intet, deras avgudabilder är vind och tomhet" (41: 28, 29)

Och så, i det 42: a kapitlet kommer Guds eget svar:

Se, min tjänare som jag uppehåller, min utvalde. .Han skall utbreda rätten bland hednafolken... Han skall i trofasthet utbreda rätten. Han skall inte förtröttas eller brytas ner, förrän han har grundat rätten på jorden. Havsländerna väntar på hans undervisning. "

Det betyder inte att Kristus grundar rätten genom att uppträda som en ny laglärare, Det betyder att Gud fodrar fullkomlig rättfärdighet och att Kristus i sin person förkroppsligar rätten, Guds rättfärdighet och skänker människan sin rättfärdighet genom tron. Och tron kommer av predikan. Havsländerna väntar på hans undervisning.

Redan i det första kapitlet säger Gud genom profeten Jesaja:

”Genom rätt skall Sion friköpas" (1: 27)

Det är så frälsningen upprättas. Gud är en rättfärdig Gud och fodrar att rätten hålls helig. Det är inte så att Gud håvar in folk genom att förbise sin heliga lag. Gud låter inte udda vara jämt. Gud är helig och han fodrar helighet, han fodrar att rätten uppehålls inför hans heliga lag. Det var därför han gav oss Herrens tjänare, Messias, Kristus.
Guds krav på fullkomlig rättfärdighet uppfylldes genom att Sonen föddes av en kvinna enligt löftet och ställdes under lagen, för att vi skulle friköpas (Gal. 4:4,5).

På korset uppfylls Guds krav på rättfärdighet när straffet faller över honom. Vi är rättfärdiga, inte i oss själva, utan i Kristus, därför att han fullgjort vår rättfärdighet. Det är så Gud grundar rätten och genom undervisning utbreder Herrens tjänare rätten bland hednafolken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar