fredag 19 oktober 2012

Bevara Guds Ord för att vi så lätt frestas med våra ord


"Min son, tag vara på mitt tal,  vänd ditt öra till mina ord. Låt dem inte vika från dina ögon,  bevara dem i ditt hjärtas djup.  Ty de är liv för var och en som finner dem  och läkedom för hela hans kropp. Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta,  ty från det utgår livet." (Ords 4: 20-23)

Varför skall vi då bevara? Därför att vi inte är i himlen än. Vi lever i en värld fylld av frestelser till otro, tvivel och synd. Vi har också kvar vår egen onda natur och satan som försöker ta oss bort från den väg vi vandrar på. Därför säger Gud till oss idag:

”Gör dig fri från munnens falskhet, låt läpparnas svek vara fjärran ifrån dig.” (Ords 4: 24)

Ord tycker vi ibland kanske är så oskyldiga, för att de sköljer över våra själar i mängd, hela dagen genom böcker, tidningar, radio och TV, på arbetsplatsen och i skolan från vänner och bekanta.

Men ord är, som någon sade, som spikar. De är lätta att slå i, men svåra att dra ut. Vi kanske inte menade så mycket med vad vi sade, men hos vår nästa kan de sätta igång en process som vi inte tänkt oss.

Därför skriver Jakob:

Se också på fartygen som är så stora och drivs av hårda vindar. Ändå styrs de dit rorsmannen vill med ett mycket litet roder. Så är också tungan en liten lem men kan skryta över stora ting. Tänk på hur en liten eld kan antända en stor skog. En sådan eld är tungan, en värld av ondska bland våra lemmar. Den smutsar ner hela vår kropp och sätter tillvarons hjul i brand och är själv antänd av Gehenna.” (Jak. 3:4 - 6)

Hur många gånger har man inte ångrat att man sagt för mycket, och inte följt Predikarens råd:

Var inte för snar med din mun och låt inte ditt hjärta förhasta sig med att uttala något ord inför Gud. Ty Gud är i himlen och du är på jorden. Låt därför dina ord vara få. Ty av mycket arbete kommer drömmar och av många ord dåraktigt tal.” (Pred. 5:1 - 2)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar