onsdag 8 augusti 2012

Vår kopparorm


"Då sände HERREN giftiga ormar bland folket, och de bet folket och många i Israel dog. Då kom folket till Mose och sade: "Vi har syndat genom att vi talade mot HERREN och mot dig. Bed till HERREN att han tar bort dessa ormar från oss." Och Mose bad för folket. HERREN sade till Mose: "Gör dig en orm och sätt upp den på en påle. Den som har blivit ormbiten och ser på den skall leva." Mose gjorde då en kopparorm och satte upp den på en påle. Om någon blev biten av en orm, fäste han blicken på kopparormen och fick leva." (4 Mos 21: 6ff)
 
Hur länge pågick ormplågan? Ja, det står faktiskt inte. Det finns en del bibelutläggare som menar att ormarna följde Israels folk under hela resten av deras vandring i öknen tills de kom in i Kanaan, och vi hör inte så mycket klagan från dem sedan.

Ormen av koppar upphängd på en påle fick följa med Israels folk under en lång tid som en ständig påminnelse om att Gud är nådig och befriar från synd, skuld och död. Den fanns med ända fram till kung Hiskias tid, 800 år senare, då den förstördes.

Det finns ingen mer slående förebild till Jesu Kristi kors i gamla testamentet än just kopparormen upphängd på pålen. På samma sätt skulle ju Jesus hängas upp, höjas över marken. Och var och en som ser på Jesus, griper om honom i tro, förtröstar på honom, blir frälst, blir befriad från all skuld. Gud tar inte bort ormarna. Djävulen vandrar omkring som ett rytande lejon, synderna frestar oss, köttet lurar oss. Men vi har förlåtelse, nåd och upprättelse i Jesus Kristi kors, vi får hjälp i kampen genom att se på Jesu kors, genom att tro på honom så får vi evigt liv.
 
Jesus säger:

Ty detta är min Faders vilja, att var och en som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen.” (Joh. 6:40)

Jesus säger:

Liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd, för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv.  Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. ” (Joh. 3:14 -16)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar