måndag 20 augusti 2012

Kan religion gå snett?

Religionen kan vara livets största välsignelse. Men den kan också vara livets största förbannelse. Andlighet och religion kan vara något underbart och gott.  Det kan leda oss till Gud, det kan ge oss hopp inför döden, hopp om evigt liv. Det kan forma våra liv, så att vi älskar mer, så att vi blir laglydiga och hederliga, så att vi talar sanning och tar hand om våra medmänniskor. Det kan göra oss osjälviska och barmhärtiga och tjänande.

Men det kan också vara något av det sjukaste vi håller på med. Den kan förstöra och bryta ner, det kan förslava och leda vilse. Religionen kan döda. Det ser vi särskilt i dessa dagar då religion av olika slag i Indien, Afghanistan, Pakistan, i Irak, i Israel osv. sprider elände omkring sig, med krig och hat.

Ibland är det inte religionen i sig, det är fel på. Ibland är det vad folk gör av religionen. Man klär sig i religionens kläder för att rättfärdiga handlingar som inte alls har med religionen att göra.

Om man skulle sända en Guds profet, ett Guds språkrör, att tala varning, straff och dom idag, vart skulle man sända honom? Till narkotikahandlarnas högkvarter? Till porrindustrins profitörer? Till gaypride-arrangörernas kontor? Till storbolagsdirektörer som skor sig på de fattiga?

Vart sände Gud profeten Jeremia?

Detta är det ord som kom till Jeremia från HERREN. Han sade: ’Ställ dig i porten till HERRENS hus och ropa där ut detta ord: Hör HERRENS ord, ni alla av Juda som går in genom dessa portar för att tillbe HERREN. Så säger HERREN Sebaot, Israels Gud: Ändra ert liv och era gärningar, så skall jag låta er bo kvar på denna plats. Lita inte på lögnaktigt tal som säger: ’Här är HERRENS tempel, HERRENS tempel, HERRENS tempel ” (Jer 7: 1-4)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar