onsdag 29 augusti 2012

Telningen


Jeremia såg på Sidkias vaktgård en framtid ungefär 600 år in i framtiden, en tid då Guds folk inte längre skulle styras av avfälliga och orättfärdiga kungar.

”Se, dagar skall komma, säger HERREN, då jag skall uppfylla det löfte som jag har talat om Israels hus och Juda hus. I de dagarna och på den tiden skall jag låta en rättfärdig telning växa upp åt David.” (Jer. 33: 15)

Adam och Eva fick löftet om att ormen skulle besegras genom kvinnans avkomma, kung David får löftet om en avkomling från honom med ett evigt konungadöme (2 Sam 7:12, 13), Job talade om honom Förlossaren som står upp över stoftet (Job. 19:25-27) och profeten Jesaja börjar före Jeremia tala om löftet om en rättfärdig telning som skall komma (Jes. 11:1).

Vad är då en telning? I en synonymordlista finner man orden: rotskott, skott, planta, ympkvist, stickling, avkomling och avkomma. Begreppet används för första gången om Kristus i Jesaja 11. Profeten berättar om hur Gud skall hugga av den lummiga kronan, om hur de resliga stammarna skall fällas, de höga träden störta ner. Han skall fälla snårskogen med järn. Orden handlar om Israels förskingring i Assyrien och Juda fångenskap i Babylon.(Jes. 10:10:33,34)
 
Men”, säger profeten Jesaja, ”ett skott skall skjuta upp ur Isais avhuggna stam, en telning från hans rötter skall bära frukt. Över honom skall Herrens Ande vila.” (Jes. 11:1,2)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar