tisdag 7 augusti 2012

Gud besvarar våra böner som Han själv vill


"Och folket talade mot Gud och mot Mose och sade: "Varför har ni fört oss upp ur Egypten så att vi måste dö i öknen? Här finns ju varken bröd eller vatten, och vår själ avskyr den eländiga mat vi får!" Då sände HERREN giftiga ormar bland folket, och de bet folket och många i Israel dog. Då kom folket till Mose och sade: "Vi har syndat genom att vi talade mot HERREN och mot dig. Bed till HERREN att han tar bort dessa ormar från oss." Och Mose bad för folket. HERREN sade till Mose: "Gör dig en orm och sätt upp den på en påle. Den som har blivit ormbiten och ser på den skall leva." Mose gjorde då en kopparorm och satte upp den på en påle. Om någon blev biten av en orm, fäste han blicken på kopparormen och fick leva." (4 Mos 21: 6ff.)

Israels folk bekände sin synd och bad om hjälp. De föreslog hur Gud skulle hjälpa dem. De sade till Moses:

”Bed till HERREN att han tar bort dessa ormar från oss."

Gjorde Gud som folket bad honom? Tog han bort ormarna? Svaret är nej. Vi läser:

Och Mose bad för folket. HERREN sade till Mose: "Gör dig en orm och sätt upp den på en påle. Den som har blivit ormbiten och ser på den skall leva." Mose gjorde då en kopparorm och satte upp den på en påle. Om någon blev biten av en orm, fäste han blicken på kopparormen och fick leva.

Gud tog inte bort olyckan. Men han gav dem ett botemedel mot olyckan. Blev man biten så skulle man se upp mot en orm av koppar som Moses hade hängt upp på en lång påle i lägret. Om man gjorde det så överlevde man giftormsbettet.

Gud hör alla böner. Men det är inte alltid han svarar på det sätt vi vill. Men han hjälper oss alltid att klara oss igenom bekymren. 

Paulus bad att Gud skulle ta bort hans törntagg, men Gud tog inte bort den. Istället använde Gud törntaggen mot Paulus för att han inte skulle bli högmodig, utan förbli ödmjuk, och han hänvisade honom till sin nåd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar