måndag 20 augusti 2012

Gå till sig själv först


Detta är det ord som kom till Jeremia från HERREN. Han sade: ’Ställ dig i porten till HERRENS hus och ropa där ut detta ord: Hör HERRENS ord, ni alla av Juda som går in genom dessa portar för att tillbe HERREN. Så säger HERREN Sebaot, Israels Gud: Ändra ert liv och era gärningar, så skall jag låta er bo kvar på denna plats. Lita inte på lögnaktigt tal som säger: ’Här är HERRENS tempel, HERRENS tempel, HERRENS tempel ” (Jer. 7:1-4)

Till Guds ära fanns templet och Herren själv hade välsignat det och talat om hur det skulle se ut. Här skulle man frambära offer på brännofferaltaren, här skulle man tillbe Herren. I det innersta av templet fanns förbundsarken bestruken med guld innehållande Mose lagtavlor, Arons stav och en skål med manna. Templet skulle betjänas av präster och leviter. På Sions berg i den vackra staden Jerusalem stod det, som en vacker smaragd i solens glans.

Till Herrens eget tempel hade skaror av gudstjänstfirande judar tågat upp, glada och förväntansfulla inställda på att tillbedja Herren.

Borde inte Herren Gud vara glad? Borde inte Herren välsigna dem istället för att varna?

Ställ dig i porten till HERRENS hus och ropa” säger Gud till profeten Jeremia. Alltså, ställ dig på en plats där ingen kan undkomma dig och ropa så att alla hör.

Han skulle inte ropa vad han själv tyckte och ansåg, för det är inte säkert att Jeremia såg det Herren Gud såg,  Jeremia kanske var glad över den religiösa väckelsen i landet när mängder av gudstjänstfirande tågade mot templet. Nej, han skulle ropa:

”Hör HERRENS ord, ni alla av Juda som går in genom dessa portar för att tillbe HERREN. Så säger HERREN Sebaot, Israels Gud: Ändra ert liv och era gärningar”.
 
Vi har så lätt att se fel hos andra.  Samhället är sjukt, utanför är det ont och mörkt, de andra är avfallna, folk bryr sig bara om sitt eget. Gud talar i texten till sitt eget folk, till dem som kom för att tillbe Honom.

”Ändra ert liv och era gärningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar