torsdag 30 augusti 2012

Gud håller sina löften!

Men”, säger profeten Jesaja, ”ett skott skall skjuta upp ur Isais avhuggna stam, en telning från hans rötter skall bära frukt. Över honom skall Herrens Ande vila.” (Jes. 11:1,2)

Isai var kung Davids pappa. Den davidiska släktlinjen som inte tycktes ge mycket frukt, den såg mest ut som en avhuggen stubbe, ur denna avhuggna stam skall det skjuta upp ett rotskott, en telning.

Vad kan vi förvänta oss av något så litet och harmlöst som ett rotskott en telning?

I början av vår tideräkning föddes han som en liten bebis i Betlehem, Davids stad. Hans mamma var en ung jungfru, Josef som var Marias man var en enkel snickare. Gud hade valt ut Maria för att föra sin evige Son in i mänsklighetens historia. 

De flesta judar anade aldrig att Guds löfte gått i uppfyllelse genom den kvinnas avkomma Gud lovat Adam och Eva. Därför att han var i människors ögon en oansenlig telning.

Han kom, han undervisade och han dog, och Rom fortsatte att styra över judarnas land.

Men för dem som var kvarlevan av Juda och Israel, en skara lärjungar, visade han att han dog inte förgäves. Hans död innebar att allt som offren i templet pekat fram mot gick i uppfyllelse, han offrades för världens synd, en gång för alla, den dag han hängdes upp på korset.

Det Gud lovat profeten Sakarja gick i uppfyllelse:

Se, jag skall låta min tjänare Telningen komma…Och jag skall utplåna detta lands missgärning på en enda dag.” (Sak.  3:9)

Kung David hade också påmint Gud om det löfte som han sen lät gå i uppfyllelse, i en psalm:

du skall ej låta din fromme se förgängelsen” (Ps. 16:10)

Gud lät inte Kristus se förgängelsen. På den tredje dagen efter sin död stiger han ur graven med sin gudamänskliga kropp. Synden var sonad, skulden betald och döden besegrad för alla tider; ormens huvud var krossad av kvinnans avkomma, precis som han lovat Adam och Eva. Gud hade hållit sitt löfte.

Vi människor sviker våra löften, till varandra och till Gud. Men tänk en sådan trösterik sanning: Gud höll sitt löfte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar