lördag 4 augusti 2012

Klagan kan bero på att man förlorat perspektivet


"De bröt upp från berget Hor och tog vägen mot Röda havet för att gå omkring Edoms land. Men under vägen blev folket otåligt. Och folket talade mot Gud och mot Mose och sade: "Varför har ni fört oss upp ur Egypten så att vi måste dö i öknen? Här finns ju varken bröd eller vatten, och vår själ avskyr den eländiga mat vi får!" (4 Mos 24:1ff)

De är lätt att klandra Israel. Men är inte vi ganska lika dem egentligen? Gud har sänt sin Son, han har genom sitt liv, lidande, död och uppståndelse befriat oss från syndens Egypten, han har fört oss genom dopets Röda Hav, han har bevarat oss i öknen, denna världen, och han ger oss manna: evangelium i Ord och sakrament. Inte bara det: Jesus har lovat att vara med oss intill tidens slut. Han är eldstoden och molnstoden, han är Klippan som följer oss. Och han har lovat att ta oss in i det himmelska Kanaan.

Hur ofta begrundar vi det och är innerligt glada över allt vi fått? Hur ofta tackar vi honom för alla gåvor han gett oss och ger oss? Hur ofta klagar vi inte istället över detaljer i livet, i kyrkan, i församlingen, bland våra syskon i tron? Det är fel på det och detta. Det var bättre förr, det är bättre någon annanstans. Ändå äger vi gåvor i evangelium i Ord och sakrament, i våra syskon, i kyrkan och församlingen som inte ens går att värdera, som är mera värda än guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar