tisdag 21 augusti 2012

Daglig omvändelse

Profeten Jeremia ropade till de som kommit till templet för att offra och tillbe Gud:

”Hör HERRENS ord, ni alla av Juda som går in genom dessa portar för att tillbe HERREN. Så säger HERREN Sebaot, Israels Gud: Ändra ert liv och era gärningar”. (Jer. 7: 2,3)

 Men hade de ändå inte gjort det? De var ju där! De satt inte hemma. De hade kommit till templet för att offra eller tillbe och för att sjunga lovsånger till Herren, deras Gud. Varför var Gud inte nöjd med deras religion? Hade de inte gjort allt vad de kunnat?

Gud talar också om omvändelse för dig och mig. ”Ja, men vi sitter ju här! Vi har inte stannat hemma! Vi har hasat oss iväg till kyrkan, vi har kommit för att tillbe, för att ta del av Herrens heliga nattvard, för att lyssna på Guds Ord! Varför skulle vi behöva omvända oss? Vi är ju omvända, vi är ju döpta!”
 
Behöver vi det? Ja, hur var det Luther förklarade betydelsen av dopet i katekesen?

” Vad betyder dopet i vatten?
Det betyder att vår gamla människa ska dränkas genom daglig ånger och omvändelse och dödas med alla sina synder och onda begär, och att sedan en ny människa dagligen ska uppstå och leva rättfärdigt och heligt inför Gud i evighet.”

Vi behöver dagligen omvända oss till Gud. Vi behöver dagligen ställa oss frågan: ”Hur är det ställt egentligen med min själ? Hur har jag det med Gud? Är han min Gud? ” Vi behöver dagligen bekänna våra synder och ta emot förlåtelsen genom tron på Jesus Kristus vår korsfäste och uppståndne Frälsare. Vi behöver dagligen ändra vårt liv, och våra gärningar, så att vi mer och mer formas efter Kristi avbild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar