söndag 22 januari 2012

Vad menas med andlig nådegåva?


Paulus säger till församlingen i Rom:

"Vi har olika gåvor alltefter den nåd som vi har fått." (Rom 12:.6)

Vi alla har tillsammans fått gåvor. Men med gåvor menar han inte presenter som vi skall njuta av, han menar tjänstegåvor, olika egenskaper som Gud genom sin Ande skänker sina barn för att vi skall tjäna. Ingen andlig nådegåva är till för oss själva, alla är till för att bygga upp församlingen, Kristi kropp.

Med nådegåva menar han inte att somliga är bra på att sjunga och somliga är bra på att baka bullar eller skriva fina hemsidor på datorer. Nej, alla sådana egenskaper är antingen medfödda eller inlärda. De andliga nådegåvorna är inte detsamma som naturliga begåvningar utan är gåvor som Gud skänker till oss för att vi är Guds barn. Det är gåvor som bara Guds barn har och som följer med tron och växer till  genom tron.

Aposteln ger exempel på några sådana gåvor:

"Den som har profetians gåva skall profetera i överensstämmelse med tron. Den som har gåvan att tjäna skall tjäna i sin uppgift. Den som undervisar skall undervisa i läran. Den som förmanar skall göra det i den uppgiften. Den som delar ut gåvor skall göra det utan baktankar. Den som leder församlingen skall vara nitisk, och den som utövar barmhärtighet skall göra det med glatt hjärta." (Rom 12: 6-8)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar