söndag 8 januari 2012

Epifanians ljus

Trettondagen kallas också Epifania i kyrkoåret. Betydelsen av det grekiska ordet Epifania har med uppenbara, att föra något in i ljuset, att avslöja eller göra något synligt som varit osynligt eller fördolt. Ordet användes om gudarna i det gamla Grekland, när gudarna visade sig för människor, så fick de en epifani.

Epifanians tid i kyrkoåret handlar om ljus: "Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer, och HERRENS härlighet går upp över dig." Den handlar om hur det sanna Ljuset kommer in i denna världs mörker." Vakna upp, du som sover, och stå upp från de döda, så skall Kristus lysa över dig." (Ef. 5:14 )   "I honom var liv, och livet var människornas ljus." (Joh.1:4)

Epifanians ljus är också stjärnan i öster som ledde de vise männen till Konungabarnet som tronade i jungfru Marias knä. 


Guds kärleks ljus hade kommit för att lysa också för hedningarna. "det folk som sitter i mörker skall se ett stort ljus, och för dem som bor i dödens land och skugga skall ett ljus gå upp." (Matt 4:16). 

Dessa hedningar kom för att tillbe Honom med gåvor avsedda för en Konung - guld, rökelse och myrra - precis som profeten Jesaja hade sagt. De vise männen gladde sig åt ljuset, och böjde sig ner för att tillbe Honom.

Aposteln Paulus skriver:

"Han har frälst oss och kallat oss med en helig kallelse, inte på grund av det som vi har uträttat, utan i kraft av sitt beslut och sin nåd, som han har gett oss i Kristus Jesus från evighet och som nu har blivit uppenbarad (epifania), när vår Frälsare Kristus Jesus trädde fram. Han har gjort slut på döden och fört liv och odödlighet fram i ljuset genom evangelium. " (
2 Tim 1: 9-10)

1 kommentar: