lördag 14 januari 2012

Vad Gud betalade för vad vi inte förtjänade




I Rom 12: 1 uppmanas vid: ”Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud - er andliga gudstjänst.”

Ordet ”så” (un) pekar tillbaka till vad som stått innan i föregående kapitel. NT 81 och flera engelska bibelöversättningar skapar nog en bättre övergång mellan kapitel 11 och kapitel 12. Man säger:

”Därför förmanar jag er bröder, vid Guds barmhärtighet”

Ett ”därför” fodrar att ”varför”. Varför kan Paulus uppmana oss vid Guds barmhärtighet att frambära våra kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud?

Svaret har vi sju verser tidigare i kapitel 11 och vers 30:

”Ni var tidigare olydiga mot Gud, men har nu fått barmhärtighet”

Fick vi barmhärtighet för att vi förtjänade den av Gud? Nej. I 11:35f. läser vi:

Vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting.”

Vad är det för barmhärtighet eller kärlek han visat oss?

Bakgrunden är att alla vi människor ställdes under Guds dom, för att vi inte levde upp till vad som fodrades av oss. Guds norm fodrade kärlek, vi visade hat, Guds lag fodrade lydnad, vi blev olydiga, Guds bud krävde renhet och helighet, vi uppvisar orenhet och mörker. Den som inte håller måttet inför landets lagar, döms efter landets lagar. Skulle vi mäta hur långt vi håller måttet inför Guds heliga lag, så skulle vi dömas.

Men Paulus säger:

Ni var tidigare olydiga mot Gud, men har nu fått barmhärtighet (11:30)

I sin stora kärlek sände Gud oss sin Son för att frälsa oss från det straff vi alla förtjänade, för att rädda oss från döden som är frukten av vårt uppror mot Gud, och för att ge oss liv.

Detta gav han oss, inte för att vi förtjänade det, utan för att han älskar oss. Ja, Skriften säger till och med, att medan vi ännu var hans fiender, medan vi ännu gjorde uppror mot honom, så kom Kristus och dog för oss.



Vi förtjänade inte evigt liv, men Gud gav oss det, av nåd för Kristi skull. Fadern betalade med sin Sons liv, för att vi skulle få liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar